CNCD condamnă declaraţiile de la Tuşnad ale premierului maghiar Viktor Orban şi trimite dosarul autorităţilor din Ungaria

CNCD condamnă public declaraţiile premierului Ungariei din 23 iulie, de la Tuşnad, pe care le califică drept „discurs de ură”, dar admite excepţia imunităţii jurisdicţionale a lui Viktor Orbán, având în vedere calitatea acestuia, aflat într-un stat străin, respectiv România.

16 nov. 2022, 16:37
CNCD condamnă declaraţiile de la Tuşnad ale premierului maghiar Viktor Orban şi trimite dosarul autorităţilor din Ungaria

În luna iulie, Viktor Orban, premierul Ungariei, a efectuat o vizită neoficială în România, în timpul căreia a susţinut şi un discurs la o adunare la Băile Tuşnad, vorbind despre „amestecul de rase”, fapt ce a declanşat un val de polemici şi chiar o anchetă a CNCD.

„Cu privire la declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orbán, din data de 23 iulie, de la Tuşnad, România, condamnă public declaraţiile în speţă ale premierului Ungariei, pe care le califică drept discurs de ură, şi constată că prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naţionalitate şi rasă. În privinţa răspunderii juridice a părţii reclamate, Colegiul director admite excepţia imunităţii jurisdicţionale a lui Viktor Orbán, având în vedere calitatea acestuia de premier al Ungariei, aflat într-un stat străin, România”, se arată într-un comunicat al Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), potrivit Mediafax.

Colegiul director al CNCD este de părere că se impune comunicarea hotărârii CNCD şi a dosarului cauzei, către autorităţile competente din Ungaria, în vederea analizării faptelor imputate şi a dispunerii măsurilor care se impun, după caz, în speţă instituţiilor competente în domeniu din statul vecin.

Hotărârea a fost adoptată cu cinci voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi o abţinere.

Orban a spus pe 23 iulie că popoarele europene ar trebui să fie libere să se amestece între ele, dar că amestecul cu non-europeni a creat o „rasă mixtă” şi că aceste ţări „nu mai sunt naţiuni”.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă salută decizia Comisiei Europene privind aderarea României la Schengen: ”Suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile”