CNCD s-a autosesizat în cazul de rasism de la meciul Concordia-Rapid

Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării s-a autosesizat în cazul manifestărilor rasiste de la meciul Concordia Chiajna - Rapid desfăşurat pe 3 octombrie şi va derula o anchetă în acest sens, a anunţat luni preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

06 oct. 2014, 16:05
CNCD s-a autosesizat în cazul de rasism de la meciul Concordia-Rapid

Csaba Asztalos a precizat că suporterul rapidist care a aruncat cu o coajă de banană în atacantul de la Concordia Chiajna riscă o amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 30.000 de lei.

„Pentru suporter vom cere de la Evidenţa Populaţiei datele şi dacă va fi identificat poate fi sancţionat cu amendă contravenţională de la 1.000 de lei la 30.000 de lei. În măsura în care vorbim despre o culpă a arbitrului, cred că FRF poate lua măsuri în privinţa arbitrajului, pentru că vorbim de un eveniment sportiv. Acest gest al arbitrului arată că ar fi nevoie de o pregătire a arbitrilor pe acest domeniu, pentru a învăţa ce este discriminarea în sport şi măsurile pe care trebuie să le ia. Un arbitru dacă ar fi cunoscut regulile (antidiscriminare – n.r.) nu ar fi dat cartonaş galben şi oprea meciul. Eu cred în autonomia FRF şi am constatat foarte multă deschidere, voinţă şi bunăcredinţă în gestionarea corectă a acestor cazuri”, a spus Asztalos, luni, într-o conferinţă de presă.

Întrebat ce se va întâmpla dacă FRF nu va sancţiona arbitrul, Asztalos a răspuns că „CNCD o va face”.

Referitor la antrenorul Rapidului, CNCD aşteaptă decizia comisiilor de specialitate ale FRF, care se întrunesc miercuri: „După decizia comisiilor de specialitate, vă vom anunţa dacă Marian Rada şi Clubul Rapid vor fi sau nu sancţionaţi. Există un principiu în drept că nimeni nu poate fi sancţionat pentru aceeaşi faptă de două ori. În funcţie de măsurile pe care le va lua FRF pe linie sportivă, noi nu suntem opriţi în niciun fel să aplicăm sancţiuni contravenţionale. Condamn public gestul lui Marian Rada de bagatelizare a acestui eveniment şi Clubul Rapid, victimă a rasismului de nenumărate ori, şi am apărat acest club iar acum, după trei zile, a venit comunicatul de delimitare”.

„Ceea ce este strigător în acest caz este că se încearcă a se bagateliza. Suporterii şi galeriile percep acest eveniment ca fiind o glumă, ca fiind haioase, ce frumos e să strigăm, ceea ce nu putem accepta, pentru că pe stadioane avem copii, avem familii. Sincer, băiatul meu de şapte ani mă roagă de un şi jumătate să îl duc pe stadion la un meci de fotbal şi sunt într-o mare dilemă, pentru că nu ştiu unde să îl duc ca după aceea să nu explic zile întregi anumite mesaje. (…) E important ca toţi să avem o poziţie de condamnare publică. Nu este o glumă. Cu demnitatea omului nu se glumeşte”, a subliniat preşedintele CNCD.

La rândul său, Cristian Jura, membru în Colegiul Director al CNCD, apreciază situaţia ca fiind „destul de complicată”.

„Situaţia, dacă se confirmă, mi se pare destul de complicată. O persoană se plânge că este supusă unui abuz rasist şi arbitrul în loc să vină în întâmpinarea persoanei respective şi să aplice regulamentele UEFA, dimpotrivă, îl sancţionează. Rolul CNCD este să identificăm toate elementele care ar putea să constituie eventuale fapte de discriminare. Vom avea discuţii cu cei de la Concordia Chiajna, cu cei de la Rapid, cu FRF şi cu Jandarmeria pentru a ne pune la dispoziţie eventuale probe şi dovezi. Postul tv care a transmis meciul va fi rugat să ne pună la dispoziţie înregistrarea cu minutele în care s-a petrecut fapta”, a declarat Jura.

În meciul Concordia Chiajna – Rapid desfăşurat vineri şi încheiat cu scorul 0-0, un suporter rapidist a aruncat din tribune cu o coajă de banană în atacantul brazilian Wellington (de la Concordia Chiajna). Potrivit presei, după solicitarea acestuia de a i se face dreptate, arbitrul l-a sancţionat cu cartonaş galben iar Wellington a plâns, la finalul partidei, la vestiare. Antrenorul Rapidului, Marian Rada, a apreciat drept o exagerare reacţia lui Wellington.

Clubul de fotbal Rapid Bucureşti a luat atitudine ulterior, prin intermediul unui comunicat de presă: ”Suntem alături de Wellington Carlos da Silva, victimă a rasismului, aşa cum am fost şi noi în repetate rânduri! Suntem profund dezgustaţi de faptul că la un meci al echipei noastre, un jucător de fotbal a fost victima unor atacuri rasiste. A fost un gest izolat, al unui singur spectator, un atac murdar şi laş, petrecut pentru prima oară la un meci al Rapidului”.

Pe de altă parte, clubul giuleştean susţine că gestul condamnabil nu s-a produs în sectorul rezervat echipei oaspete pe stadionul Clubului Concordia, astfel încât ”societatea FC Rapid nu poate fi făcută responsabilă de acest gest şi nici marea masa a suporterilor rapidişti”, fiind vorba despre „un gest individual iar autorul trebuie să suporte rigorile legii”.