CNSU cere verificarea de urgenţă a barajelor din toată ţara, după incidentul de la Roşia Montana DOCUMENT

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, după incidentul petrecut în weekend în judeţul Alba, ca toate barajele din ţară să fie verificate pentru ca populaţia să nu mai fie pusă în pericol.

03 oct. 2022, 23:07
CNSU cere verificarea de urgenţă a barajelor din toată ţara, după incidentul de la Roşia Montana DOCUMENT

CNSU, decizie de ultimă oră după apariţia unei fisuri în barajul lacului Tăul Mare. Luni seară a fost adoptată o hotărâre privind dispunerea măsurilor necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.

CNSU, decizie de ultimă oră după incidentul din judeţul Alba

”În contextul incidentului petrecut în data de 01.10.2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acţiuni  de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană, premierul  Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în format hibrid Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea adoptării unor măsuri imediate în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare”, a transmis, luni seară, Guvernul.

Potrivit deciziei adoptate în şedinţa de luni seară, se desemnează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională Apele Romane şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Inspectoratul de Stat în Construcţii să efectueze, în regim de urgenţă, controale/verificări de specialitate privind calitatea construcţiei şi siguranţei în exploatare a barajelor, din aria de competenţă.

”Controalele/verificările urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanţa privind calitatea în construcţii, evaluarea stării de siguranţă în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existenţa şi funcţionalitatea aparaturii de monitorizare, control şi avertizare, precum şi riscurile la care sunt expuse”, se mai arată în decizia CNSU.

Controalele se realizează până cel târziu la data de 20 noiembrie 2022, iar în termen de 10 zile de la emiterea hotărârii, instituţiile centrale sau organizaţiile publice precum şi cele de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, pun la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne listele nominale ale barajelor încadrate în categoriile C şi D, aflate în administrare.

HCNSU nr. 42 din 03.10.2022 . baraje final

Reamintim că arajul Lacului Piscicol Tăul Mare s-a fisura în noaptea de sâmbătă spre duminică, vieţile a sute de oameni fiind în pericol.

Echipele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au început, duminică, operaţiuni de golire parţială a lacului Tăul Mare.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, dintre care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, au anunţat, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.