Coșmarul unei românce stabilite în Finlanda. A divorțat de soț, iar statul i-a luat copiii

O româncă stabilită în Finlanda face un apel disperat către autorităţile de la Bucureşti. Vrea să se repatrieze împreună cu cei doi copii ai ei, aflaţi de 4 ani în custodia statului finlandez. Acum, copiii fostului cuplu au ajuns  în grija statului.

18 nov. 2019, 14:23
Coșmarul unei românce stabilite în Finlanda. A divorțat de soț, iar statul i-a luat copiii

S-a ajuns în această situaţie după ce românca a divorţat de soţul ei pe care îl acuză că a fost violent cu cei mici, însă nici ea nu a obţinut custodia. Acum, a solicitat protecţie în interiorul ambasadei României de la Helsinki, dar a fost refuzată pentru că nu are cum să primească azil.

Camelia Smicală locuieşte în Finlanda, unde este medic. A fost căsătorită cu un cetăţean finlandez însă în 2015, în urma divorţului a rămas fără cei doi copii, o fată şi un băiat. S-a ajuns la această situaţie, după ce atunci, bărbatul a arătat în instanţă ca aceasta ar dori să fugă în România şi nu i-ar fi permis să îi viziteze. Românca spune însă că cei mici nu au dorit să îşi mai vadă tatăl, care i-ar fi bătut şi ameninţat. Acum, copiii fostului cuplu a ajuns au ajuns în grija statului, potrivit ştirileprotv.ro.

La patru ani distanţă de la aceste scene dramatice Camelia încă aşteaptă cu înfrigurare ajutorul autorităţilor române. Într-o postare publică pe Facebook, ea spune că a solicitat protecţia ambasadei României de la Helsinki, dar că a fost refuzată.

“Sunt terminată, cred că se şi vede şi îmi e frică că nu o să îi mai văd, că o să îi distrugă complet, că o să le administreze tranchilizante şi nu va mai fi nimic de făcut. Nu mai reuşesc să îi văd, suntem abuzaţi din cauza faptului că suntem români că nu vrem să stăm în Finlanda şi vrem să ne întoarcem în România. Situaţia noastră este disperată, începând din 2010 ni se refuză şi o foaie de călătorie şi paşaport”, a declarat românca pentru Știrile PRO TV, potrivit stirileprotv.ro.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis printr-un comunicat de presă ca: “Azilul este o formă de protecție acordată de către un stat pe teritoriul său (deci nu în interiorul unei Ambasade, al cărei teritoriu, în dreptul diplomatic actual nu este echivalent cu teritoriul statului de care aparține)…. Întrucât doamna Camelia Jalaskoski este cetățean român, această formă de protecție nu este aplicabilă în cazul său.”

“Noi avem domiciliu forţat în Finlanda, suntem ţinuţi captivi din 2007 împotriva dorinţei noastre, ni se încalcă dreptul la libera circulaţie şi toate drepturile omului”, spune românca.

Cei doi copii au acum 13, respectiv 12 ani, potivit stirileprotv.ro.

“Mihai a fost evaluat de un psihiatru acum 2 săptămâni, care a declarat în scris că autoritățile finlandeze au provocat abuzuri majore şi l-au adus într-o stare de epuizare psihică. Iar socialul a interzis terapia și i-a interzis Mariei evaluarea psihiatrică corectă”, afirmă Camelia Smicală.

În 2017, sute de oameni din ţară dar şi din străinătate au protestat revoltaţi de modul în care autorităţile finlandeze au gestionat în acel moment cazul, potrivit stirileprotv.ro.

Mai grav este că după ce fostul soţ al Cameliei a dovedit în instanţă că aceasta ar fi vrut să îi răpească pe cei mici şi să vină în România, femeia risca să îşi piardă definitiv copiii.
Vezi video