Coaliţia internaţională a aflat rutele jihadiştilor care ajung în Siria

Washingtonul a anunțat că a obținut prin coaliția arabo-occidentală o sursă bogată de informații despre jihadiștii plecați în Siria și în Irak, precum și despre cei care aleg să se întoarcă în țara lor de origine, informează site-ul Slate.fr, citat de Agerpres.

29 iul. 2016, 06:15
Coaliţia internaţională a aflat rutele jihadiştilor care ajung în Siria

Această importantă cantitate de informații a fost obținută după un raid american în casa unui responsabil al Daesh (acronimul arab pentru gruparea jihadistă Statul Islamic/SI/) în iunie 2015, ocazie cu care au fost descoperite 10.000 de documente și 4,5 terabiți de date numerice în acest imobil situat în regiunea Manbij, în nordul Siriei, potrivit ediției New York Times din 27 iulie 2016.

Cu o lună mai devreme, milițiile arabe și cele kurde din Siria, beneficiind de sprijinul SUA, alungaseră Daesh din acest punct de intrare în califat, situat între frontiera turcă și Raqqa, capitala autproclamată a SI, informează Agerpres.

Autoritățile americane și aliații lor, în special europeni, știu de acum mai mult despre rețelele combatanților străini, țările lor de origine și căile pe care circulă pentru a ajunge la porțile ‘califatului islamic’. ‘Scopul acestei operațiuni este ca noi să putem trasa rețelele lor de la sursă și să depistăm toate punctele de conexiune, fie că acestea sunt în Europa, în Africa de Nord sau în Asia de Sud-Est’, a precizat Brett McGurk, reprezentantul președintelui SUA pe lângă coaliție.

El a adăugat că aliații dețin de acum elemente despre unul dintre coridoarele cele mai frecventate de jihadiști, cel al teroriștilor care au acționat în 13 noiembrie 2015 la Paris. ‘Avem o mai bună înțelegere a modului în care Daesh a facilitat sosirea combatanților străini pe teritoriul sirian și plecarea lor’, dezvăluie colonelul Garver, purtătorul de cuvânt al coaliției în Siria, ‘ceea ce ne dă o viziune foarte prețioasă a modului în care se poate stopa fluxul combatanților străini în regiune.’

Citeşte şi Wall Street Journal: Reţeaua Stat Islamic intenţionează să intensifice atentatele în Europa

Succesul operațiunii de la Manbij intervine într-un moment în care serviciile de informații americane se arată foarte rezervate în a se pronunța cu privire la eforturile autorităților turce de a securiza frontiera cu Siria. Între 500 și 1.000 de persoane o traversează încă în fiecare lună, potrivit lor, informează Agerpres.

Circa 30.000 de combatanți străini se află în prezent pe teritoriul califatului autoproclamat, a estimat Jean-Paul Laborde, subsecretar general al ONU, în cursul unei conferințe de presă la Geneva, în 5 iulie 2016.’Combatanții teroriști străini sunt foarte numeroși în Irak și în Siria și, în prezent, pentru că spațiul vital al Daesh se reduce în Irak, pot fi văzuți revenind spre noi, nu doar în Europa, ci în țările lor de origine, ca Tunisia și Marocul.’ 43.000 de combatanți, provenind din 120 de țări diferite, s-au dus sau au încercat să ajungă în Siria și Irak din 2011 până în prezent. Dintre cei 7.400 de occidentali înrolați în SI, peste 1.000 sunt francezi.