Deşi este nesimnificativ în matematica Colaiţiei, liderul USR, Dominic Fritz, a spus că, dacă se putea, nu ar fi vrut ca PSD să intre la guvernare. „Nu știu pe nimeni care să spună e bine să crești TVA. Toată lumea a spus că, pentru a vă reveni, trebuie creșcut TVA-ul, ori impozitul progresiv. Singura cale care a calmat piețele a fost creșterea TVA. Eu am sprat până în ultimul moment că se poate evita”, a spus liderul USR despre creșterea TVA.
Dominic Fritz susține că primul pachet de măsuri fiscale „ar putea pica la CCR”
Întrebat la B1 TV dacă crede că PSD ar putea ieși de la guvernare și cum ar arăta un executiv fără social-democrați, Fritz a răspuns: „Dacă ar fi existat o variantă, să avem un guvern în care un partid să fie în opoziție, un partid democratic pro-european și să putem să facem aceste reforme într-un echilibru democratic mai sănătos, am fi făcut-o”.
Fritz a explicat că „faptul că PSD este la guvernare cu PNL, cu USR, cu UDMR, este tocmai manifestarea faptului că nu merge altfel, nici matematic, nici politic”.
Președintele USR a recunoscut că „clar că există tensiuni, clar că nu am devenit peste noapte cei mai compatibili din punctul de vedere ideologic”.
Referitor la necesitatea colaborării în ciuda diferențelor, Fritz a subliniat că „țara acum ne cere să sărim peste orgoliile noastre, peste interesele particulare ale fiecărui partid și să facem acest act de sacrificiu pe care până la urmă îl cerem și din partea cetățenilor”.
„Nu am avut discuții despre domnul Cioloș. Că președintele are dreptul să propună acesți șefi de servicii, noi trebuie să votăm în parlament. Nu o să facem o propunere oficială, eu mă uit în jur.
Nu aș vrea să discut nume cponcrete, e prerogativul președintelui. Nu e o ecuație ușoară să găsești o soluție care să fie acceptată de toate cele trei partide”, a adăugat președintele USR despre numirea șefilor de servicii secrete.
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, afirmă că PSD susţine ca, în al doilea val de măsuri fiscale anunţat de Guvern, să fie reduse indemnizaţiile membrilor din conducerile companiilor de stat, să fie luate măsuri în ceea ce priveşte companiile care duc profiturile în afara României şi cumpără inclusiv materialele pentru birotică din alte ţări, să fie impozitaţi ”băieţii deştepţi din energie”, dar şi băncile care fac profituri mai mari în România decât în ţările lor de origine. ”Dacă noi ne atingem doar de cei care au venituri mici şi medii, dar de aceşti băieţi care fac profituri enorme în România, mai mari decât în ţara de unde provin, n-avem curaj, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie”, spune el, în exclusivitate la România TV.
”Dacă noi ne atingem doar de cei care au venituri mici şi medii, dar de aceşti băieţi care fac profituri enorme în România, mai mari decât în ţara de unde provin, n-avem curaj, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie. Dacă vor vrea să treacă următoarele măsuri, trebuie să ne adresăm şi spre aceste zone. Nu trebuie să vină povara doar pe cei care au venituri mici şi medii în România. Astăzi asta s-a întâmplat. De aceea în pachetul 2 trebuie să venim cu corecţii. Trebuie să ne ducem şi spre alţii. Dacă nu ne acceptă înseamnă că nu ne vor. Noi înţelegem că suntem singurul partid de stânga din această coaliţie, că suntem singuri. De aceea nu rezonăm cu toate aceste măsuri pe care le-a luat Guvernul din care facem parte în acest prim pachet. În pachetul 2 este obligatoriu să se vină cu aceste corecţii. (….) Dacă nu, înseamnă că acest guvern va pleca acasă. Dar eu sunt optimist”, a adăugat Grindeanu.