COD FISCAL 2022. Lovitură pentru această categorie de români! Se dublează contribuţiile sociale

Începând de anul viitor, românii care obţin venituri din activităţi independente ar putea plăti mai mulţi bani la contribuţiile sociale.

08 iul. 2022, 08:34
COD FISCAL 2022. Lovitură pentru această categorie de români! Se dublează contribuţiile sociale

COD FISCAL 2022. Se anunţă schimbări importante pentru români. Potrivit noului cod fiscal care urmează să fie aprobat de Guvern săptămâna viitoare, controbuţiile sociale vor fi dublate pentru românii care obţin venituri din activităţi independente.

COD FISCAL 2022. Ce se întâmplă cu plata contribuţiilor sociale pentru aceşti români

Citeşte şi COD FISCAL 2022. Ce români scapă de plata impozitelor, măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie 2023, cei care obțin venituri din activități independente, precum PFA-uri, întreprinderi individuale sau  jurnaliști vor plăti mai mulţi bani la contribuţiile sociale.

Astfel, dacă aceştia încasează într-un an echivalentul a 12 salarii minime vor trebui să plătească aceste contribuții exact la la valoarea a 12 salarii minime.

Mai precis, românii care plătesc acum CAS de 7.650 de lei ar trebui să achite de anul viitor  peste 15.000 de lei, iar în cazul CASS-ului, de la 3.060 de lei acesta ajunge la peste 6.000 de lei, potrivit Antena 3.

Majorarea impozitelor pe proprietate în 2023, a TVA-ului plătit de domeniul HoReCa, dar și a TVA-ul pentru băuturile răcoritoare cu zahăr, gen Coca Cola sau Pepsi și schimbarea plafonului pentru impozitarea microîntreprinderilor sunt doar câteva dintre modificările pe Coaliția de Guvernare le discută pentru modificarea Codului Fiscal.

O altă modificare importantă se referă la deducerile pentru angajaţi.

„Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului.

Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

Se acordă o deducere de 15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului”, se arată în Noul Cod Fiscal.

De asemenea, părinţii pot primi deducere de 100 de le lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ.

Ordonanţa de urgenţă de modificare a codului fiscal este pusă în dezbatere publică şi urmează să fie aprobată de Guvern săptămâna viitoare.

Citeşte şi Cod fiscal 2022. Se introduce impozit progresiv pentru câştigurile din jocurile de noroc. Cresc accizele la ţigări, alcool