Cod fiscal 2022. Schimbări importante pentru angajaţii part-time. Ce se întâmplă cu plata contribuţiilor sociale

Ministerul Finanţelor vrea să modifice regimul de impozitare a contractelor de muncă ale angajaţilor part-time. Potrivit unui proiect de ordonanţă, contribuţiile sociale ar urma să crească pentru aceşti angajaţi.

06 iul. 2022, 09:02
Cod fiscal 2022. Schimbări importante pentru angajaţii part-time. Ce se întâmplă cu plata contribuţiilor sociale

Cod fiscal 2022. Cresc contribuțiile sociale pentru angajații part-time. Potrivit proiectului Ministerului de Finanţe, acestea se vor calcula iar raportat la salariul minim.

Cod fiscal 2022. Cresc contribuţiile sociale pentru aceşti angajaţi

Măsura se va aplica începând cu încasarea veniturilor aferente lunii august 2022 și reprezintă o întoarcere la modul de taxare aplicabil acestor contracte în perioada 2017 – 2019.

Citeşte şi COD FISCAL 2022. Ce români scapă de plata impozitelor, măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023

Schimbările  sunt introduse prin punctele 64 și 73 din proiectul de OG (care modifică actualele art. 146 și 168 din Codul fiscal), stabilindu-se că baza de calcul a CAS și CASS va fi reprezentată de salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează CAS și CASS, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

Potrivit proiectului Ministerului de Finanţe, măsura nu se va aplica în cazul în care angajații realizează în cursul aceleiași luni venituri  în baza a două sau mai multe CIM, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut și nici altor categorii de persoane precum:

elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;

ucenici de până la 18 ani;

persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi;

pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii)

„Măsura vizează situațiile, în care se află anumiți salariații, pentru care angajatorul nu este obligat la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată. În acest sens, au fost considerate vulnerabile din punct de vedere economic și social anumite categorii de persoane fizice cum ar fi: elevii, studenții, persoanele cu dizabilități, ucenicii, etc. În acest context, au fost avuți în vedere și pensionarii care au ca sursă de venit pensia acordată din sitemul public de pensii ținând cont de grupul vulnerabil din care aceștia fac parte!

Propunerea are ca scop descurajarea angajatorilor, care în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă”, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de OG, potrivit avocatnet.ro. 

Citeşte şi Cod fiscal 2022. Se introduce impozit progresiv pentru câştigurile din jocurile de noroc. Cresc accizele la ţigări, alcool