Cod galben de ceaţă şi polei în Capitală şi mai multe judeţe din ţară UPDATE

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, cod galben de ceaţă şi polei în Capitală şi mai multe judeţe din ţară.

07 feb. 2017, 05:09
Cod galben de ceaţă şi polei în Capitală şi mai multe judeţe din ţară UPDATE

COD GALBEN. Valabil de la : 07-02-2017 ora 23:00 până la : 08-02-2017 ora 5:00

In zona : Constanţa: Tot judetul;
Tulcea: Tot judetul;

Se vor semnala : ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m.

COD GALBEN. Valabil de la : 07-02-2017 ora 23:25 până la : 08-02-2017 ora 2:00

In zona : Bucureşti: Bucureşti;

Se vor semnala : polei

COD GALBEN. Valabil de la : 07-02-2017 ora 21:15 până la : 08-02-2017 ora 2:00

In zona : Vaslui: Tot judetul;
Galaţi: Tot judetul;

Se vor semnala : Ploi și burnițe, ce favorizează, local, depuneri de polei.

COD GALBEN. Valabil de la : 07-02-2017 ora 23:25 până la : 08-02-2017 ora 2:00

In zona : Ilfov: Tot judetul;
Prahova: Zona de campie;
Dâmboviţa: Zona de campie;

Se vor semnala : polei

COD GALBEN. Valabil de la : 07-02-2017 ora 22:00 până la : 08-02-2017 ora 0:00

In zona : Olt: Tot judetul;
Vâlcea: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Bălcești, Berbești, Drăgășani, Alunu, Amărăști, Budești, Cernișoara, Copăceni, Crețeni, Dănicei, Diculești, Drăgoești, Fârtățești, Făurești, Frâncești, Galicea, Ghioroiu, Glăvile, Grădiștea, Gușoeni, Ionești, Lăcusteni, Lădești, Laloșu, Lăpușata, Livezi, Lungești, Măciuca, Mădulari, Mihăești, Mitrofani, Nicolae Bălcescu, Olanu, Orlești, Pesceana, Popești, Prundeni, Roești, Roșiile, Scundu, Sinești, Șirineasa, Stănești, Ștefănești, Stoilești, Șușani, Sutești, Tetoiu, Valea Mare, Voicești, Zătreni;

Se vor semnala : ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m
Fenomene asociate : izolat precipitaţii slabe mixte, condiţii de polei

INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în jurul orei 20:30, din cauza poleiului se circulă îngreunat pe numeroase tronsoane rutiere din judeţ. Cel mai greu se circulă pe DN2 Buzău – Râmnicu Sărat şi pe DN2B Buzău – Brăila.

Pentru a preveni producerea unor accidente rutiere, le recomandăm conducătorilor auto să aibă în vedere următoarele aspecte:

– chiar dacă partea carosabilă este uscată, se pot întâlni porţiuni umede, unde există risc de formare a poleiului. De aceea, nu trebuie pornit la drum, chiar pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă;
– în curbe, riscul de derapare este ridicat dacă drumul este umed, mai ales atunci când viteza este mare; la fel şi după efectuarea manevrei de depăşire, când se reintră pe banda iniţială;
– în cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!
– pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Centrul INFOTRAFIC informează că în jurul orei 18:45, în judeţul Olt, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă pe DN54 Caracal – Corabia – Islaz, vizibilitatea fiind sub 50 de metri. Fenomenul se întâlneşte şi pe DN54A Corabia – Ianca (vizibilitatea fiind sub 50 de metri).

De asemenea, Centrul INFOTRAFIC îi sfătuieşte pe conducătorii auto care se deplasează pe DN26 Galaţi – Tîrgu Bujor să manifeste prudenţă sporită la volan şi să reducă viteza, întrucât pe tronsonul Cavadiceşti – Găneşti se semnalează porţiuni acoperite cu polei.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în jurul orei 17:00, pe autostrada A2, tronsonul Cernavodă – Constanţa, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă densă, vizibilitatea fiind, pe alocuri, sub 100 de metri. Din acelaşi motiv, se circulă îngreunat şi pe autostrada A4 Ovidiu – Agigea (vizibilitate sub 100 de metri).

Pe timp de ceaţă, în afară de reducerea vitezei, mărirea distanţei în mers şi folosirea corespunzătoare a luminilor, în ceea ce priveşte autostrăzile trebuie respectate şi alte reguli specifice:

– nu opriţi pe benzile de circulaţie şi pe banda de urgenţă!
– în cazul unei pene sau defecţiuni tehnice, porniţi luminile de avarie, echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari.

De asemenea, potrivit INFOTRAFIC, din pricina ceţii dense, au fost închise traficul maritim si fluvial toate porturile din judeţul Constanţa.

Luni, meteorologii au emis o informare de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, precum şi ninsori în zona de munte şi trecător, pe arii restrânse, polei. Informarea este valabilă până joi dimineaţă.