Cod galben de inundaţii în mai multe judeţe până duminică după-amiază UPDATE

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă pe mai multe râuri din ţară.

11 mart. 2017, 15:07
Cod galben de inundaţii în mai multe judeţe până duminică după-amiază UPDATE

UPDATE: Potrivit hidrologilor, în intervalul 11 martie, ora 18:15 — 12 martie, ora 09:00, pe unele râuri din bazinele hidrografice Bârlad — bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele Iași, Vaslui, Neamț și Bacău) se vor produce scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție, având în vedere precipitațiile înregistrate în ultimele ore și cele prognozate.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinul superior al Bârladului.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 11 martie, ora 18:00 — 12 martie, ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice Jijia — bazin superior și mijlociu și afluenți bazin inferior (județele Botoșani și Iași) se vor produce creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare și pe unele râuri din bazinele hidrografice: Miletin, Bahlui — bazin superior și Sitna. Fenomene hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai râurilor din zona atenționată.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va reveni cu o actualizare a prognozei hidrologice.

Conform unei informări de vreme rea emisă de Administrația Națională de Meteorologie, sudul, estul și centrul țării se află, sâmbătă și duminică, sub atenționare de ploi și vânt puternic, iar în zonele montane vor predomina ninsorile și se va depune un strat nou de zăpadă.

Astfel, până duminică, la ora 22:00, în sudul, estul și centrul țării temporar va ploua și se vor cumula cantități de apă de 15 — 20 l/mp și izolat, mai ales în zona montană, de 25 — 30 l/mp.

La munte, la început vor fi precipitații mixte, iar începând de sâmbătă, 11 martie, vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări mai ales pe creste, cu rafale de peste 60 — 70 km/h, spulberând zăpada.

Intensificări temporare ale vântului vor fi și în regiunile estice și sud-estice, cu viteze de 50 — 55 km/h, iar în estul Transilvaniei, precum și în vestul și nordul Moldovei, duminică, 12 martie, vor fi precipitații mixte.