COD GALBEN de VISCOL. Vezi SITUAŢIA DRUMURILOR

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un cod galben de viscol, valabil în mai multe zone din ţară.

04 dec. 2016, 06:01
COD GALBEN de VISCOL. Vezi SITUAŢIA DRUMURILOR

COD GALBEN. Valabil de la : 04-12-2016 ora 8:00 pana la : 04-12-2016 ora 14:00

In zona : Neamţ: Zona de munte;
Suceava: Zona de munte;

Se vor semnala: la peste 1700m altitudine, intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge și depăși 80..90 km/h, viscolind și spulberând zăpada și determinând reducerea vizibilității.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informa că, duminică dimineaţa, în judeţul Alba, pe DN7, între Sebeş şi limita cu judeţul Hunedoara, partea carosabilă era umedă, iar din cauza temperaturii scăzute devenise alunecoasă. În zonă s-a acţionat cu utilaje de împrăştiere a materialului antiderapant.

Pe DN75, pe sectorul Câmpeni – Arieşeni – Ştei, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe carosabil existând zăpadă în amestec cu material antiderapant.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule prudent, cu viteză adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanță corespunzătoare în mers, să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor. Conducătorii auto sunt atenţionaţi de oamenii legii că pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

Punctual, în cazul unor situaţii excepţionale, inspectoratele Scolare pot decide suspendarea pentru anumite niveluri de învăţământ, iar ulterior se vor lua măsurile corespunzătoare pentru recuperarea orelor pierdute. 

Citeşte şi PROGNOZA METEO PE TREI ZILE. Pleacă ninsorile, vine gerul

SITUAŢIA TRAFICULUI LA ORA 7:00

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această (7:00), oră nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile sau a unor evenimente rutiere.

Pe unele drumuri naționale, însă, în zona montană, circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă (zăpadă existând în general în preajma acostamentelor), câteva dintre cele mai utilizate în această perioadă fiind DN7C (în județul Argeș), DN7AVoineasa (județul Vâlcea) – limita cu județul Hunedoara, DN67C Novaci – Rânca (în județul Gorj), DN18 (în județul Maramureș) și DN17, în județele Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Le recomandăm conducătorilor auto să circule prudent, cu viteză adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanță corespunzătoare în mers, să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor. Atenţionăm conducătorii auto că pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

În judeţul Prahova, pe DN1, în zona localităţii Cornu, la km98+300 de metri, din cauza surpării acostamentului pe o lungime de aproximativ 25 – 30 de metri, traficul rutier a fost restricţionat pe prima bandă a sensului de mers Braşov – Ploieşti. Precizăm ca a fost instituită şi restricţie de viteză. Circulaţia nu este afectată, în zonă drumul fiind alcătuit din câte două benzi pe sens. Totuşi, astăzi, în condiţiile în care numărul de autovehicule va creşte semnificativ, este posibil ca aici să se formeze coloane de maşini. Pentru ca traficul să se desfăşoare cât mai fluent, îi sfătuim pe conducătorii auto să se încadreze de pe cele două benzi pe cea deschisă intercalând autovehiculele unul după celălalt, prin manevra de tip „fermoar”.

În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie 2016, peautostrada A2 Bucureşti – Constanța se execută lucrări de reparaţii la rosturile de dilataţie ale podului Colentina, la km 15+873, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti, cu restricţionarea traficului pe banda de urgenţă şi prima bandă (aproximativ o săptămână), urmând ca, apoi, să se restricţioneze traficul pe banda a doua şi să se circule pe prima bandă. Recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să semnalizeze şi să se asigure corespunzător la schimbarea benzii de circulaţie.

În judeţul Olt este restricţionată circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN64 Găneasa –Râmnicu Vâlcea, între kilometrii 34+000 și 40+915 metri, din cauza unor degradări apărute la podul de la kilometrul 35+900 de metri, situat peste Valea Negrișoara (comuna Găneasa). Traficul greu se desfăşoară deviat, pe următoarea rută ocolitoare: DN65 Găneasa –Salcia, DJ677 Salcia –Pleșoiu (DN64) .

Înjudețul Galați, pe DN25 Galați – Tecuci este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone între localitățile Șendreni și Hanu Conachi, fiind impusă şi restricţie de viteză de 50 km/h. Tronsonul de drum a fost afectat de inundaţii.

În județul Buzău, pe DN10 Buzău – Brașov, din cauza lucrărilor care se execută la viaductul Stânca Teherău, în zona Siriu (între kilometrii 85+534 și 86+948), c irculaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone rămâne restricţionată. Este instituită şi restricţie de viteză de 10 km/h. Ruta ocolitoare pentru traficul greu este DN1B Buzău – Ploieşti, DN1A Ploieşti – Cheia – Săcele, DN1 Săcele – Braşov.

Pe DN13C,pe sectorul Vânători (judeţul Mureş) – Cristuru Secuiesc (judeţul Harghita), este restricţionată circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 10 tone, din cauza unui podeţ avariat de o viitură.

Tot din cauza unui pod avariat de o viitură, în judeţul Suceava, traficul greu (autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) este restricţionat pe DN17A, petronsonul Vatra Moldoviţei – Ciumârna (între kilometrii 23 şi 27).

Restricţii pentru traficul greu există şi în judeţul Vrancea, pe drumurile naţionale secundare DN2M (Andreiaşude Jos – 7,5 tone) şi DN2N(Chiojnedeni – Vintileasca – 12 tone, respectiv 3,5 tone la Jitia), din cauza alunecărilor de teren.

Începând cu data de 1noiembrie 2016, au fost închise câteva tronsoane ale unor drumuri naţionale (care se încadrează la nivelul IV de viabilitate sau conform regulamentelor de funcţionare) pentru perioada de iarnă. Acestea sunt:

-DN7C -Transfăgărăşan, pe tronsonul Piscu Negru (km 104, judeţul Argeş) – Bâlea-Cascadă (km 130+800, judeţul Sibiu) – până în data de 30 iunie 2017, cu posibilitate de modificare, în funcţie de starea zăpezii şi condiţiile meteo;

-DN67C-Transalpina, pe tronsonul Rânca (km 34+800, judeţul Gorj) – Şugag (km 79+200, judeţul Alba) – până în data de 31 martie 2017, cu posibilitate de prelungire, în funcţie de starea zăpezii şi condiţiile meteo;

-DN17D , în Munţii Rodnei (Pasul Rotunda), pe tronsonul nemodernizat,între Valea Mare, Şanţ (km 86+100, judeţul Bistriţa-Năsăud) şi Cârlibaba (km103+632, judeţul Suceava), până în data de 31 martie 2017;

-DN1R , în Munţii Apuseni (Pasul Ursoaia), între Poiana Horea (km58+550, judeţul Cluj) şi Mătişeşti (km 62, judeţul Alba), până în data de 31 martie 2017.

În a doua parte a zilei, traficul rutier se va intensifica peprincipalele drumuri naţionale, mai ales pe cele care duc către Bucureşti. Pe DN1, pe Valea Prahovei, se va circulaîn coloană. De aceea, recomandăm folosirea rutei alternative DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti.

Întrucât este posibil să se îngreuneze circulaţia şi pe DN73A Râşnov – Predeal, laintersecţia cu DN1 , amintim că înBucureşti se poate ajunge din zona Bran-Moieciu circulând pe ruta DN73 Braşov – Valea Mare-Pravăţ, DN72A Valea Mare-Pravăţ – Târgovişte, DN71 Târgovişte – Bâldana, DN7 Bâldana – Bucureşti.