COD GALBEN de vreme instabilă în peste jumătate din ţară. Fenomene meteo extreme: vijelii, ploi torenţiale, grindină

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă până la orele serii, în peste jumătate din ţară, inclusiv în Bucureşti.

14 apr. 2023, 12:18
COD GALBEN de vreme instabilă în peste jumătate din ţară. Fenomene meteo extreme: vijelii, ploi torenţiale, grindină

COD GALBEN de vreme instabilă. Astfel, în intervalul orar 12:00 – 23:00, în Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi nordul Transilvaniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (rafale de peste 60 – 65 km/h), averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 20 – 25 l/mp.

În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini mari, vor fi rafale de peste 90 – 100 km/h, iar pe arii restrânse, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi şi în restul teritoriului.

Potrivit meteorologilor, în Bucureşti, vremea va deveni mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o maximă termică de 22 – 24 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate după orele amiezii, când vor fi perioade cu descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie (rafale de peste 55 – 60 km/h) şi averse (cantităţi de apă posibil în jurul a 15 l/mp).

COD GALBEN de vreme instabilă. Recomandările specialiştilor meteorologi

❗Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

❗Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

❗Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

❗❗❗Informații complete despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

De asemenea, au fost emise mesaje pentru locuitori și prin intermediul panourilor de informare stradale.