Cod Portocaliu de viscol în Ajun și de Crăciun, vine urgia în România! Zonele vizate de alerta ANM

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a lansat o alertă de vreme extremă pentru Ajunul și ziua de Crăciun, emițând un Cod Portocaliu de viscol în zonele montane și nu numai.

24 dec. 2023, 10:47
Cod Portocaliu de viscol în Ajun și de Crăciun, vine urgia în România! Zonele vizate de alerta ANM
Cod Portocaliu de viscol în Ajun și de Crăciun, vine urgia în România! Zonele vizate de alerta ANM

Cod Portocaliu de viscol în Ajun și de Crăciun. Iată harta zonelor afectate și detaliile aferente oferite de ANM:

Avertizare Cod Portocaliu – Ajunul Crăciunului

Între orele 10 și 20, zona înaltă a Carpaților Meridionali se confruntă cu un viscol puternic. La altitudini peste 1500 m, vântul va atinge viteze de 110…120 km/h, determinând vizibilitate foarte redusă și troienirea zăpezii. De asemenea, în sudul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și nord-vestul Moldovei, vântul se intensifică cu viteze generale de 55…65 km/h, iar la munte, rafalele vor depăși 80…90 km/h. În zonele montane se prevede ninsoră viscolită.

Avertizare Cod Portocaliu – Ziua de Crăciun

În partea a doua a nopții de duminică spre luni și pe tot parcursul zilei de luni, zona înaltă a Carpaților Orientali (la peste 1500 m) va fi afectată de vânt puternic, cu rafale de peste 120…130 km/h.

De asemenea, în Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, și nord-vestul Moldovei, vântul se va intensifica local cu viteze generale de 55…65 km/h, iar la munte, rafalele vor ajunge la 70…80 km/h, iar în zonele înalte la 90…110 km/h.

Pe arii restrânse, intensificări ale vântului vor afecta și restul teritoriului. În nord-vest, Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali, se așteaptă precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie (10…20 l/mp), favorizând topirea stratului de zăpadă.

Citeşte şi: România, sub avertizări de vreme severă! ANM a actualizat prognoza meteo: vânt, viscol şi ninsori putermice!

Persoanele aflate în aceste zone sunt sfătuite să fie extrem de precaute, să evite deplasările neesențiale, iar șoferii să adapteze viteza la condițiile meteo dificile.