COD PORTOCALIU: Peste 770 de ambulanţe şi aproape 300 de echipaje SMURD, pregătite pentru CANICULĂ

Premierul interimar Gabriel Oprea le-a solicitat, luni, autorităților locale, în contextul avertizărilor meteo de caniculă, să se asigure că populația este informată cu privire la pericolul expunerii la temperaturi ridicate și a anunțat că sunt pregătite, pentru intervenții de urgență, peste 770 de ambulanțe, aproape 300 de echipaje SMURD, două avioane și șapte elicoptere.

06 iul. 2015, 13:50
COD PORTOCALIU: Peste 770 de ambulanţe şi aproape 300 de echipaje SMURD, pregătite pentru CANICULĂ

„Vă rog să vă asigurați că populația este informată cu privire la pericolul expunerii la temperaturi ridicate. (…) Pentru intervențiile medicale de urgență, sunt disponibile peste 770 ambulanțe de tip B și C de la serviciile de ambulanță și aproape 300 de echipaje SMURD. M.A.I are pregătite două avioane medicale și șapte elicoptere SMURD pentru preluarea urgențelor, dar și alte elicoptere de mare capacitate pentru intervenții la incendiile de mare amploare”, a afirmat Oprea, la Palatul Victoria, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții.

ANM: NU excludem ca de miercuri să avem COD ROŞU de CANICULĂ

El a solicitat acestora să ia toate măsurile necesare astfel încât asistența medicală să fie asigurată la parametri optimi în perioada caniculei, în special în cazul afecțiunilor specifice perioadei de caniculă și a celor care se agravează în astfel de condiții.

„Vă rog să vă asigurați că există stocuri de medicamente de urgență, iar unitățile medicale au rezerve suficiente de apă și de alte materiale indispensabile. E important să aveți o comunicare permanentă și operativă cu primarii localităților privind efectele caniculei asupra populației și desfășurarea activităților de sprijin a persoanelor aflate în dificultate”, le-a spus premierul interimar reprezentanților autorităților locale.

În opinia sa, principala preocupare a autorităților trebuie să fie identificarea persoanelor care prezintă un risc în ceea ce privește starea de sănătate în perioada caniculei. În acest context, Gabriel Oprea a arătat că trebuie acordată o atenție sporită categoriilor vulnerabile — copii și vârstnici.

Avertizări COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de CANICULĂ

„O componentă esențială a măsurilor care trebuie luate o constituie verificarea și asigurarea funcționării sistemelor centralizate de distribuire a apei potabile. (…) Pentru zonele de aglomerări urbane (…) se impune organizarea unor puncte de distribuție a apei potabile”, a afirmat Gabriel Oprea.

El a mai spus că, în zonele aflate sub avertizare meteo de caniculă, vor fi activate comitetele județene și locale pentru situații de urgență, acestea urmând să organizeze spații climatizate unde oamenii să poată avea acces. În acest sens, el a îndemnat la solicitarea de sprijin inclusiv din sectorul privat, apreciind că astfel de spații pot fi amenajate în farmacii, magazine mari sau în alte spații comerciale.

„În situația în care, pe raza județului dumneavoastră, au loc evenimente sportive sau culturale, aveți obligația de a atenționa organizatorii să ia toate măsurile adecvate pentru această perioadă. O notificare aparte referitoare la asigurarea condițiilor corespunzătoare în taberele școlare. Evitați activitățile în perioadele critice ale zilei, cele cu temperaturi maxime, și mare atenție la supravegherea copiilor pentru evitarea deshidratării”, a mai spus Oprea.

Ministrul Afacerilor Interne a avertizat și asupra riscului de incendii de vegetație sau chiar de pădure în perioadele caniculare, recomandând evitarea focurilor deschise.

În ceea ce privește măsurile luate în favoarea angajaților în zilele cu temperaturi ridicate, el a amintit de obligația angajatorilor pentru asigurarea condițiilor de muncă și menținerea stării de sănătate a angajaților.

„Pentru protejarea angajaților este foarte importantă asigurarea unei cantități de apă de 2 până la 4 litri pentru fiecare angajat. (…) Vreau să atrag atenția șefilor de armă din Ministerul Afacerilor Interne (…) să ia toate măsurile pentru limitarea efectelor caniculei pentru angajații noștri, din minister, care lucrează în fiecare zi în stradă. Aici putem interveni prin alternarea perioadelor de lucru cu perioade de lucru în interior și asigurarea necesarului de apă”, a susținut ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Premierul interimar a amintit că, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, marți vor fi sub cod portocaliu de caniculă patru județe — Satu Mare, Arad, Bihor și Timiș — iar în alte 32 de județe și municipiul București există o avertizare de cod galben, urmând ca miercuri codul portocaliu să se extindă în 17 județe din vest și nord-est, în timp ce în restul țării să fie cod galben.