COD PORTOCALIU şi GALBEN de inundaţii. Află ce zone sunt vizate

Institutul Naţional de Hidrologie a emis un cod portocaliu, începând cu data de 3 aprilie, pentru mai multe râuri din judeţele Hunedoara, Caraş Severin, Timiş, Gorj, Dolj, Vâlcea şi Olt.

02 apr. 2013, 09:42
COD PORTOCALIU şi GALBEN de inundaţii. Află ce zone sunt vizate

Astfel, începând cu 3 aprilie, ora 06.00, râurile care ar putea ieşi din matcă sunt cele din bazinele Timis superior, Bârzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Hunedoara, Caras Severin si Timis), pe Jiu superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj, afluentii Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Vâlcea si Olt.

De asemenea, rămâne în vigoare codul portocaliu instiuit pe râul Craşna pe sectorul aval Domăneşti (sector îndiguit), în dreptul judeţului Satu Mare.

INH a decis instituirea unul cod galben de inundaţii din 3 aprilie, ora 01.00, pe râurile din bazinele: Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Aries (judetele Alba si Cluj), Strei si afluentii Muresului din judetul Hunedoara, Bega, Timis mijlociu si inferior (judetul Timis), Jiu inferior (judetul Dolj), Arges superior si afluentii sai din judetele Arges si Dâmbovita, Ialomita superioara si Prahova – judetele Dâmbovita, Prahova, Buzau superior si afluentii din judetele Covasna si Buzau.

Se mentine codul galben pe râurile din bazinele: Tur, Crasna (amonte Domanesti) –judetele: Satu Mare si Salaj,  Barcau, Crisul Negru, Crisul Alb (judetele: Salaj, Bihor, Cluj, Arad si Hunedoara), Bega Veche (judetul Timis).

Institutul Naţional de Hidrologie mentioneaza că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă şi pe cursurile de apa necadastrate.