COD ROŞU la munte, risc crescut de avalanşă. Alertă meteo prelungită de ANM

Meteorologii au prelungit, miercuri seară, informarea privind intensificări ale vântului, iar la munte este pericol iminent de avalanşe.

27 ian. 2021, 23:01
COD ROŞU la munte, risc crescut de avalanşă. Alertă meteo prelungită de ANM

Cod roşu de avalanșă în Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 de metri, a anunțat, miercuri seara, Salvamont Sibiu, care recomandă evitarea traseelor montane.
În urma ninsorilor din ultimele ore a fost emisă, miercuri seara, o avertizare de avalanșă de gradul cinci din cinci, la altitudini de peste 1.800 de metr, în Munții Făgăraș. Potrivit Salvamont Sibiu, la altitudini sub 1.800 de metri riscul de producere a avalanșelor este de 4, similar pentru avertizare cod roşu. Salvamont Sibiu le recomandă turiștilor să nu se aventureze în zone montane, să evite drumețiile, precum și practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone.

Pe de altă parte, meteorologii au prelungit, miercuri seară, informarea privind intensificări ale vântului în regiunile estice şi sud-estice şi Codul galben de ninsori viscolite în Dobrogea, estul Munteniei şi sud-estul Moldovei., acestea fiind în vigoare până joi dimineaţă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat, miercuri seară, informarea meteorologică privind intensificări ale vântului, aceasta fiind prelungită până joi, la ora 10.00.

„În regiunile estice şi sud-estice vântul va prezenta intensificări şi local vor fi rafale în general de 50…60 km/h. În zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură rafalele vor atinge în general 55… 65 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m se vor depăşi 75…85 km/h şi va fi viscol”, a arătat ANM.

Meteorologii au adăugat că în centrul şi sudul Munteniei şi local în Moldova, precum şi în zonele de munte, temporar va continua să ningă.

Totodată, a fost prelungită, tot până joi, la ora 10.00, valabilitatea Codului galben de ninsori viscolite în Dobrogea, estul Munteniei şi sud-estul Moldovei.

„În Dobrogea, estul Munteniei şi în sud-estul Moldovei va continua să ningă moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă neuniform şi consistent, iar vântul va avea rafale în general de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii”, au arătat meteorologii.

Codul galben vizează judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea.

„Facem apel la conducătorii auto să circule cu atenţie şi prudenţă, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate. Precizăm că toate direcţiile regionale ale CNAIR sunt mobilizate şi vor interveni unde este cazul pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă”, a transmis CNAIR.

Prognoza meteo 28 ianuarie. Ninsori şi viscol în sud-estul ţării şi la munte, fulguieli slabe în rest


loading...