COD ROŞU, avertisment de la ANM! Ce zone sunt vizate de alerta meteo

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă risc mare de avalanşă, adică cod roşu, în masivele montane. Vremea a intrat într-un proces de răcire începând cu orele serii, devenind geroasă în toate masivele muntoase. Cerul a fost mai mult noros după-amiaza și noaptea, când pe arii extinse a nins. Vântul a suflat în general moderat, tare pe creste, cu rafale ce au depășit 90-100 km/h (115 km/h la Călimani, 104 km/h la Sinaia-Cota 1500, 90 km/h la vf. Omu), spulberând zăpada sau viscolind ninsoarea. Local s-a semnalat ceață, asociată pe arii restrânse și cu depunere de chiciură.
Iulian Tudor
24 feb. 2019, 07:24
COD ROŞU, avertisment de la ANM! Ce zone sunt vizate de alerta meteo

Stratul de zăpadă a crescut în general cu 2-5 cm, pe arii restrânse din Meridionali mai mult (33 cm la Păltiniș). Pe alocuri stratul a scăzut, zăpada fiind transportată de vântul intens (la Bâlea-Lac a scăzut cu 8 cm).

Grosimea stratului de zăpadă în 23.02.2019, ora 14, potrivit ANM: Carpații Meridionali: 264 cm la Bâlea-Lac, 160 cm Vf. Țarcu, 133 cm la Vf. Omu, 114 cm la Păltiniș, 87 cm la Sinaia, 77 cm la Cuntu, 75 cm la Parâng, 51 cm la Predeal, 28 cm la Fundata. Carpații Orientali: 112 cm la Vf. Călimani, 106 cm la Bucin, 111 cm la Vf. Lăcăuți, 84 cm la Vf. CeahlăuToaca, 38 cm la Iezer – Vf. Pietrosul Rodnei, 26 cm la Poiana Stampei. Carpații Occidentali: 111 cm la Semenic, 92 cm la Stâna de Vale, 78 cm la Vladeasa cota 1400 m, 48 cm la Vf. Vlădeasa, 27 cm la Roșia Montană.

Evoluţia vremii în intervalul 23.02.2019 ora 20 – 24.02.2019 ora 20: Vremea va fi geroasă noaptea în întreaga zonă de munte, iar ziua la peste 1800 m. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări temporare. În cursul zilei, în Orientali, vor mai fi condiții de ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat, din sector nordic, cu unele intensificări. Local se va semnala ceață asociată și cu depuneri de chiciură. Peste 1800 m: temperaturi minime: -22 la -17 gr.C; temperaturi maxime: -19 la -12 gr.C Sub 1800 m: temperaturi minime: -18 la -12 gr.C; temperaturi maxime: -16 la -10 gr.C

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Făgăraș: risc mare peste 1800 m

La peste 1800 m, mai ales pe rama nordică, regăsim un strat de zăpadă proaspătă de tip pulver, ce pe alocuri, în zonele adăpostite unde a fost depozitată zăpada transportată de vânt, poate avea grosimi considerabile. Vântul intens, predominant din sector nord-estic, a viscolit și transportat zăpada și a format plăci de vânt mai ales pe versanții sudici, sud-vestici și vestici. Principalele riscuri pentru declanșarea avalanșelor îl reprezintă numeroasele plăci de vânt și coeziunea slabă dintre stratul nou și cel vechi, separate de cruste de gheață, precum și instabilitatea noului strat de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate, chiar și la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe, iar riscul este mai ridicat în zonele cu depozite însemnate de zăpadă. Sunt posibile izolat și avalanșe spontane, pe pantele suficient de înclinate. Sub 1800 m, mai ales pe rama nordică a masivului, local a nins abundent și s-a depus strat nou, care în zonele adăpostite, unde a fost depozitată zăpada transportată de vânt, are grosimi considerabile. Noul strat este puțin stabil, cu coeziune slabă între cristale și cu stratul vechi. Pe pantele suficient de înclinate, chiar și la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite, riscul de avalanșe este mai ridicat.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Bucegi: risc însemnat

La peste 1800 m, s-a depus un strat de zăpadă pulver, cu coeziune slabă între cristale și cu stratul vechi. Vântul intens, din sector predominant nord-estic, a format noi plăci de vânt mai ales pe versanții cu expunere sudică, sud-vestică și vestică, acestea reprezentând principalul risc pentru declanșarea avalanșelor. Pe pantele suficient de înclinate, chiar și la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe este mai ridicat. Sub 1800 m, peste stratul vechi, compactat, s-a depus un strat de zăpadă proaspătă, instabil. Stratul nou, în general, nu are grosime mare, dar în anumite zone adăpostite s-au format depozite însemnate de zăpadă, iar aici la supraîncărcări mari, se pot declanșa avalanșe, însă de amploare redusă.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Țarcu-Godeanu și Parâng-Șureanu: risc însemnat

La peste 1800 m, în partea superioară a stratului regăsim multiple plăci de vânt pe majoritatea versanților. Vântul intens însoțit de ninsoare, ce a sufat din sector predominant nord-estic, a format noi plăci de vânt mai ales pe versanții cu expunere sudică, sud-vestică și vestică. Pe pantele suficient de înclinate, chiar și la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe este mai ridicat. Sub 1800 m, peste stratul vechi, compactat, s-a depus un strat de zăpadă proaspătă, instabil. Stratul nou, în general, nu are grosime mare, dar în anumite zone adăpostite s-au format depozite însemnate de zăpadă, iar aici la supraîncărcări mari, se pot declanșa avalanșe, însă de amploare redusă.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Munții Vlădeasa – Muntele Mare: risc moderat

În ultimele 24 ore s-a depus un strat puțin consistent de zăpadă proaspătă, însă stratul de zăpadă este stabilizat în mare parte, iar scăderea accentuată a temperaturii va ajuta la compactarea stratului. În zonele cu depozite însemnate de zăpadă, pe pantele cele mai înclinate și la supraîncărcări mari, sunt condiții pentru declanșarea unor avalanșe de amploare redusă. Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Nordică a Carpaților Orientali (zona M. Rodnei) și Grupa Centrală a Carpaților Orientali (zona Munților Călimani–Bistriței-Ceahlău): risc însemnat La peste 1800 m, peste stratul mai vechi, stabilizat, s-a depus un strat de zăpadă proaspătă, pulver, în general de până la 5 cm grosime. Vântul intens ce a sufat din sector predominant nord-estic, a format noi plăci de vânt mai ales pe versanții cu expunere sudică, sud-vestică și vestică. Principalul risc îl reprezintă plăcile de vânt, care au o coeziune slabă cu stratul mai vechi, iar la supraîncărcări slabe se pot declanșa avalanșe. În zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe fiind mai ridicat. Sub 1800 m, peste stratul vechi, compactat, s-a depus un strat de zăpadă proaspătă, instabil. Stratul nou, în general, nu are grosime mare, dar în anumite zone adăpostite s-au format depozite însemnate de zăpadă, iar aici la supraîncărcări mari, se pot declanșa avalanșe.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se pensionează la 53 de ani, în plin scandal legat de pensiile speciale
Capital.ro
Obligație de înmatriculare în România. Legea de care mulți nu știu. Se depune dosar la Primărie, nu la Poliție
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Se deschide portalul magic care îți schimbă viața. Banii vin din toate direcțiile
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Reguli noi din 2025 pentru șoferii cu permis auto categoria B. Trebuie să aștepți până la 21 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor