Cod roşu de fenomene periculoase. A fost emis Ro-Alert, se depăşesc cotele de pericol

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis, joi după amiază, o avertizare Cod roşu care vizează creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol

24 aug. 2023, 17:27
Cod roşu de fenomene periculoase. A fost emis Ro-Alert, se depăşesc cotele de pericol

Este Cod rosu de ploi si vijelii.  Specialiștii avertizează că pot fi „averse torențiale ce vor cumula peste 40 l/mp și că în zona avertizată s-au acumulat cantități de peste 40 l/mp în ultima oră”.

Sunt vizate localitățile Hălmagiu, Vârfurile și Hălmăgel din județul Alba și Baia de Criș, Tomești și Bulzeștii de Sus din județul Hunedoara.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis, joi după amiază, o avertizare Cod roşu care vizează creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinul hidrografic Poşaga, afluent al râului Arieş, în judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până joi seară, la ora 22:00, iar în acest context populaţia din zona aflată în apropierea acestui râu a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Cod roşu. Avertizarea a intrat în vigoare joi la ora 15:05 şi este valabilă până în seara aceleiaşi zile, la ora 22:00.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Poşaga (afluent al râului Arieş), judeţul Alba. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Poşaga – bazin amonte confluenţă cu râul Săgacea”, anunţă INHGA.
La rândul său, reprezentanţii Inspectoratului au anunţat că au transmis mesaj RO-ALERT către populaţia din zona vizată de avertizarea hidrologilor.

ANM: Instabilitate atmosferică, joi, cu vijelii, averse torenţiale şi izolat grindină, în sudul şi estul Transilvaniei, Oltenia, în vestul şi nordul Munteniei şi la munte / Prognoză specială pentru Capitală

ANM anunţă joi că în sudul şi estul Transilvaniei, în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul şi nordul Munteniei, precum şi în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, cu rafale de 55…70 km/h, vijelii, descărcări electrice, averse torenţiale şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp. Interval de valabilitate a avertizării este 24 august, ora 12:00 – 24 august, ora 23:00. În Capitală, în a doua parte a zilei de joi şi pe parcursul nopţii de joi spre vineri, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Alertă METEO: cât de cald va fi în România la final de săptămână. Raport ANM

În intervalul 24 şi 25 august, se va înregistra un val de căldură şi disconfort termic ridicat în vestul, sud-vestul şi sudul teritoriului. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 şi 22 de grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis şi o prognoză specială pentru Capitală, valabilă de joi de la ora 10:00 până sâmbătă, la ora 09:00.

Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată. Un „buzunar” uriaş de presiune scăzută se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord
Astfel, valul de căldură se va menţine. Va fi caniculă în timpul după-amiezilor, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unităţi.

În a doua parte a zilei de joi şi pe parcursul nopţii de joi spre vineri, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi temperaturi maxime de 34…35 de grade şi minime de 19…21 de grade.