Cod roşu de furtună, au fost smulse acoperişuri, iar copacii au căzut pe maşini GALERIE FOTO

O persoană a fost rănită, marţi, fiind transportată la spital, după ce o fereastră s-a spart în timpul furtunii de la Oradea. De asemenea, pompierii au avut zeci de intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi din cauza vântului.

25 iul. 2023, 19:20

Judeţul a fost vizat de avertizări nowcasting de vreme rea, fiind emisă inclusiv  o avertizare cod roşu. O persoană a fost rănită, marţi, fiind transportată la spital, după ce o fereastră s-a spart în timpul furtunii de la Oradea. De asemenea, pompierii au avut zeci de intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi din cauza vântului.

”Pompierii militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, Detaşamentului Salonta, Detaşamentului Marghita şi Staţiei Aleşd intervin cu autospecialele, echipamentele şi accesoriile din dotare pentru înlăturarea efectelor furtunilor manifestate în judeţ. Pompierii Detaşamentului Salonta au degajat zeci de copaci care blocau traficul pe DN 79, între localităţile Mădăras şi Salonta, urmând să intervină pentru înlăturarea copacilor căzuţi pe mai multe străzi din Salonta”, a transmis, marţi, ISU Bihor.

Prognoza meteo 26 iulie. Cel mai puternic val de căldură în România. Cod roșu de caniculă în sud, dar și furtuni

Sursa citată a precizat că pompierii Detaşamentului 1 şi 2 Oradea acţionează pe raza întregului municipiu, unde vântul puternic a desprins acoperişurile mai multor imobile şi  a doborât mai mulţi copaci pe carosabil şi autoturisme.

”În Oradea, pompierii militari paramedici din cadrul Detaşamentului 2 Oradea au acordat îngrijirile necesare unei persoane rănite în urma spargerii unei ferestre, transportând-o ulterior la spital”, au mai precizat pompierii.

România se topește! Cod roșu de caniculă în București și alte cinci județe. Se vor resimți temperaturi de 45 de grade. Unde vor lovi furtunile

Judeţul a fost vizat de avertizări nowcasting de vreme rea, fiind emisă inclusiv  o avertizare cod roşu. Furtuna a făcut ravagii și în campusul Universității din Oradea. Circa o treime din arbori au fost puși la pământ, iar unii dintre ei, mai masivi, au antrenat în căderea lor și stâlpi din campus și au afectat și fațadele clădirilor din apropiere.

Meteorologii au emis marţi o avertizare cod roşu de caniculă pentru judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi în Bucureşti. O avertizare cod portocaliu vizează sudul Crişanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei şi vestul Dobrogei, unde temperaturile vor ajunge până la 39 de grade. O avertizare cod galben a fost emisă pentru Maramureş, Transilvania, nordul Crişanei şi al Moldovei şi pemtru litoral, unde sunt aşteptate temperaturi de până la 37 de grade. De marţi de la ora 17.00 intră în vigoare şi o ateţionare de instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei, precum şi la munte.

Meteorologii anunţă marţi  temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi în municipiul Bucureşti.

”În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi în municipiul Bucureşti, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, transmite ANM, care emis o avertizare cod roşu.

O avertizare cod portocaliu privind val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat vizează marţi sudul Crişanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei  şi vestul Dobrogei unde se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 şi 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Tot marţi a fost emisă o avertizare cod galben, fiind prognozate val de căldură şi disconfort termic ridicat în Maramureş, Transilvania, nordul Crişanei şi al Moldovei şi pe litoral dunde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 şi 22 de grade.

ANM anunţă şi instabilitate atmosferică temporar accentuată în intervalul 25 iulie, ora 17:00 – 26 iulie, ora 10:00. ”În intervalul menţionat, local în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei, precum şi la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h şi izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale (în intervale foarte scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat peste 30…40 l/mp)”, precizează meteorologii.