Cod roşu de incendii. Autorităţile au declarat starea de alertă. Sute de localităţi sunt afectate

Autoritățile au decretat stare de alertă în sute de localități din cauza fenomenului El Nino care au afectat zone vaste de vegetaţie.

10 ian. 2019, 18:23
Cod roşu de incendii. Autorităţile au declarat starea de alertă. Sute de localităţi sunt afectate

În 398 de municipii din Columbia a fost decretat cod roşu de incendii având drept cauză fenomenul El Nino şi care afectează zone de vegetaţie reprezentând 35,4 % din teritoriul naţional.

Potrivit unui raport al Institutului de Hidrologie, Meteorologie şi Studii ale Mediului (Ideam), cea mai mare parte a incendiilor se situează în regiunile Llanos Orientales (este) şi în Caribe (nord).

Eduardo González, directorul Unităţii Naţionale pentru Gestionarea Dezastrelor (UNGRD), a declarat că din 15 decembrie anul trecut s-au înregistrat 195 de incendii de pădure în 122 de municipii ale ţării, potrivit stiripesurse.ro

La rândul său, Ricardo Lozano Picón, ministrul mediului, a avertizat cu privire la scăderea nivelului râurilor şi al bazinelor hidrologice în regiunea riverană Pacificului (vestul ţării).

În aceeaşi situaţie se află şi râul Magdalena, cel mai important din Columbia, a cărui scădere a nivelului apelor poate afecta navigabilitatea.

Potrivit Ministerului Mediului, fenomenul climatic cunoscut sub numele de El Nino a dus la o creştere a temperaturilor în mai multe municipii ale ţări şi a provocat alunecări de teren. El Nino se caracterizează printr-o creştere a temperaturii în Oceanul Pacific, iar efectele sale climatice afectează întregul teritoriu columbian.