Cod roşu de inundaţii pe râul Bârzava din judeţul Timiş

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri o avertizare Cod roșu e inundații pe râul Bârzava pe sector aval stației hidrologice Gătaia din județul Timiș, valabilă până joi, la ora 9,00.

29 iun. 2016, 12:21
Cod roşu de inundaţii pe râul Bârzava din judeţul Timiş

INHGA precizează că râul Bârzava este îndiguit pe sector aval s.h. Gătaia.

De asemenea, până miercuri la ora 18,00, este valabilă avertizarea Cod roșu pe râul Bârzava, dar pe sector aval Moniom — Gătaia (județele Caraș Severin și Timiș).

Pe aceste sectoare se vor înregistra creșteri de debite și niveluri datorită propagării viiturilor formate anterior cu depășirea Cotelor de Apărare. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai râurilor menționate.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, hidrologii au actualizat avertizarea hidrologică emisă marți pentru bazinele Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, aceasta fiind valabilă în perioada 29 iunie, ora 11,00 — 1 iulie, ora 10,00.

Astfel, a fost emis un Cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega sector aval s.h. Făget (județul Timiș), afluenții din bazinul mijlociu și inferior al Timișului, Bârzava sector aval s.h. Moniom, Moravița și Caraș (județele Caraș Severin și Timiș), valabil în intervalul 29 iunie, ora 11,00 — 1 iulie 2016, ora 10,00.

De asemenea, este valabil și un Cod portocaliu până joi, la ora 16,00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava sector aval s.h. Moniom, Pogăniș, afluenții mici ai Timișului aferenți sectorului aval s.h. Lugoj, Moravița (județele Caraș Severin și Timiș), iar până miercuri, la ora 20,00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bega sector aval Făget — amonte Chizătău (județul Timiș).

Codurile emise anterior pentru celelalte bazine hidrografice au fost ridicate de hidrologi.

Hidrologii anunță că vor actualiza avertizarea în funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice.