Cod roşu de ploi abundente în mai multe judeţe. Dezastru după furtuni în România. Case, mașini și animale au fost luate de apă

Ploile din ultimele zile au făcut prăpăd în mai multe judeţe din România. Meteorologii au emis mai multe alerte cod roşu şi cod portocaliu de tip nowcasting de ploi abudente.

23 aug. 2022, 14:30
Cod roşu de ploi abundente în mai multe judeţe. Dezastru după furtuni în România. Case, mașini și animale au fost luate de apă

Meteorologii ANM au emis mai multe alerte meteo de tip nowcasting COD ROSU de ploi abundente pentru judeţele Gorj şi Mehedinţi.

În intervalul orar 14:25 – 15:30, în localităţile Runcu, Stănești, Schela, dar şi în zona de munte de peste cota 1800 m din judeţul Gorj se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

De asemenea, a fost emisă alertă COD ROSU pentru intervalul orar 14:15 – 15:15 pentru Județul Gorj ( Tismana, Padeș, Godinești, Glogova, Ciuperceni) şi județul Mehedinţi ( Baia de Aramă, Bala, Ponoarele, Isverna, Obârșia-Cloșani), unde se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. În zona avertizată s-au acumulat peste 40 l/mp.

Citeşte şi: Alertă meteo cod portocaliu şi galben de furtuni în aproape toată ţara. De când revine canicula în România

Dezastru după furtunile de cod portocaliu și galben. Cea mai gravă situaţie este în Dâmboviţa

Mai multe case și drumuri au fost inundate în județele din jumătate de țară în urma ploilor puternice. În Dâmbovița, situația este sumbră. Zeci de gospodării au fost distruse. Case, mașini și animale au fost luate de apă.

Citeşte şi: Prognoza meteo pe două săptămâni: Ploi abundente şi inundaţii, apoi revine canicula

Zeci de gospodării din mai multe localităţi din judeţul Vrancea au fost inundate, luni seară, în urma ploilor abundente, înregistrându-se între 30 şi 40 de litri de apă pe metrul pătrat, într-un timp foarte scurt.

În urma averselor abundente s-a solicitat sprijin pentru evacuarea apei din curtea unui agent economic şi a 3 gospodării inundate, în localitatea Slobozia Bradului. Pompierii au acţionat cu o autospecială de intervenţie şi o motopompă transportabilă.

Totodată, în localitatea Obrejiţa, 40 de gospodării au fost inundate. Au fost mobilizate trei echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani. Pompierii militari au acţionat cu două autospeciale de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de intervenţie, o motopompă de capcacitate mărită şi două motopompe transportabile. Intervenţia s-a desfăşurat în cooperare cu pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Obrejiţa.

De asemenea, 20 de gospodării au fost inundate în localitatea Sihlea.