Cod ROŞU în Costa Rica. Furtuna tropicală Otto se transformă în uragan

Furtuna tropicală Otto, care s-a format luni în sud-estul Caraibelor, s-a intensificat până la viteze ale vântului de peste 110 km/h și este pe punctul de a se transforma în uragan în apropiere de țărmurile Nicaraguei și statului Costa Rica.

22 nov. 2016, 17:51
Cod ROŞU în Costa Rica. Furtuna tropicală Otto se transformă în uragan

Otto se află la circa 360 de kilometri sud-est de insula San Andrés (Columbia) și la 495 de kilometri est-sud-est de Bluefields (Nicaragua). Experții Centrului național american pentru uragane (NHC), cu sediu la Miami, au avertizat că Otto se va intensifica în următoarele 48 de ore și se așteaptă să se transforme miercuri în uragan.

Autoritățile din Costa Rica au instituit marți codul roșu de alertă pentru coasta de nord a Caraibelor și o parte a frontierei cu Nicaragua și au ordonat evacuarea obligatorie a acestor zone, în contextul sosirii iminente a furtunii tropicale Otto, care s-ar putea transforma în uragan în următoarele ore.

„Solicităm colaborarea cetățenilor. Nu vom permite să rămână persoane în zonele cu risc înalt și să fim nevoiți să deplângem pierderea de vieți omenești care puteau fi salvate”, a declarat președintele țării, Luis Guillermo Solís, la o conferință de presă. Șeful statului a explicat că ameliorarea vremii poate fi „înșelătoare”, însă nebulozitatea este atrasă de furtună care se află la 450 de kilometri est de țărmul costarican, informează Agerpres.

Ministerului protecției civile va profita de acest răgaz de condiții meteo favorabile pentru a efectua evacuarea populației din partea de nord a țării și de la granița cu Nicaragua, mai precis din localitățile Barra del Colorado, Tortuguero, Puerto Lindo, Parismina, Boca Tapada, Pacuare, Las Barras, Delta Costa Rica și Isla Calero.

Numărul locuitorilor din aceste regiuni, multe dintre ele cu acces dificil, este estimat la circa 4.000, aceștia urmând să fie evacuați pe calea aerului și cu ajutorul ambarcațiunilor.