Cod roşu într-o ţară care este destinaţie turistică pentru români. Alertă MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Spania, unde este în vigoare un Cod roșu de caniculă.

08 aug. 2023, 23:07
Cod roşu într-o ţară care este destinaţie turistică pentru români. Alertă MAE
Prognoza meteo 10-23 iulie 2023. Vine canicula peste toată România, se anunţă temperaturi-record

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei – Comunitatea Autonomă Andaluzia, că Agenţia Meteorologică locală – AEMET a emis un cod roşu de caniculă, pentru 8 şi 9 august.

Cetăţenii români afectaţi d ecod roşu pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.

EXCLUSIV Inversiune termică periculoasă. Este mai cald în Scandinavia ca în România. Roxana Bojariu: „Este o mare cantitate de energie”

MAE recomandă consultarea paginilor web www.meteoalarm.org, sevilla.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, cu informaţii şi sfaturi de călătorie.

„Hans” a făcut ravagii în Norvegia. Furtuna puternică a adus cele mai abundente ploi din ultimii 25 de ani

Furtuna “Hans” provoacă ravagii în Norvegia care se confruntă cu cele mai abundente ploi din ultimii 25 de ani. Au fost raportate alunecări de teren, un oraș a fost blocat complet și au fost două decese, iar vremea extremă se extinde în sudul țării, informează The Guardian.

Furtuna, numită Hans, a ucis două persoane, a smuls acoperișuri și a provocat perturbări pe scară largă în tot nordul Europei, într-o vară care a început cu incendii în mare parte din regiune.

Institutul meteorologic norvegian a emis marți o avertizare cod roșu, cel mai înalt nivel de risc, pentru precipitații extrem de abundente în părți din sudul Norvegiei. „În multe locuri, evenimentul va fi printre cele mai puternice din ultimii 25 de ani”, au fost avertizați cetățenii.

Pe coasta de est, la nord de Oslo, în părți din vestul Norvegiei și în partea de sud a Trøndelag, au fost prognozate până la 80-100 mm de ploaie în 24 de ore.

Prognoza meteo. Furtuni electrice şi temperaturi de toamnă, dar canicula îşi face loc printre nori

„Majoritatea județelor din sudul Norvegiei vor fi afectate într-o măsură mai mare sau mai mică”, a spus institutul. Avertizarea de pericol a fost în vigoare de luni dimineața până marți seara.

Vânturile puternice și ploile au continuat în întreaga regiune, provocând, de asemenea, perturbări, anularea feribotului, întârzierea zborurilor, smulgerea copacilor, inundarea străzilor și, de asemenea, provocând întreruperi în Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania și Suedia.

În Valdres, unii locuitori au trebuit să fie transportați cu elicopterul după ce au avut loc mai multe alunecări de teren. În satul Bagn, radiodifuzorul norvegian NRK a raportat că o casă și un garaj au fost distruse după ce o alunecare de teren a lovit un complex de locuințe, iar autoritățile au avertizat că ar putea exista și alte incidente.

Și în Asak, aproximativ 1.000 de locuitori au fost complet separați de lumea exterioară de inundații. Singura rută rămasă a fost o potecă forestieră de-a lungul căreia vor trebui să fie livrate proviziile de hrană.

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a declarat luni seară că este „o situație foarte gravă”. El a adăugat: „Vedem inundații și distrugeri. Există motive să ne așteptăm că asta va dura încă o zi.”

Mesaje text au fost trimise turiștilor aflați în vacanță în țară, avertizându-i despre vreme.

Direcția norvegiană pentru resurse de apă și energie a avertizat cu privire la „ploi extrem de abundente” în sudul țării: „Traficul inutil ar trebui evitat”.

În centrul Suediei, un tren a deraiat parțial din cauza unui terasament prăbușit, rănind trei persoane. În altă parte în Suedia, au existat rapoarte despre scene haotice în jurul Åre, o stațiune de schi, unde o mare parte a orașului a fost inundată după ce un râu a ieșit din matcă.

Institutul meteorologic și hidrologic suedez a emis o avertizare roșie pentru Halland și părți din Småland pentru marți și miercuri.

Institutul a spus că “Hans” a adus și aer cald în nord, ducând la nopți tropicale în mai multe locații din Norrland. Marți, Haparanda a înregistrat o temperatură de 30,2 C, cea mai ridicată temperatură a lunii august, din anul 1969. În Danemarca, au fost semnalate valuri de până la opt metri, iar casele de pe plajă au fost inundate de Marea Nordului. În Finlanda, autoritățile au îndemnat oamenii să-și reconsidere planurile de a ieși pe mare.