Cod rutier 2018: TOP 5 modificări pentru noul an. Ce trebuie să ştie şoferii pentru a evita amenzi uriaşe

Publicat: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018 13:31 // Actualizat: Luni, 22 Ianuarie 2018 20:49 // Sursa: romaniatv.net

Codul rutier 2018 aduce o serie de modificări, alături de prevederi mai aspre care includ ITP-ul anual pentru mașinile mai vechi de 12 ani sau obținerea mai dificilă a permisului de conducere. TOP 5 MODIFICĂRI.


Codul rutier 2018: TOP 5 modificări pentru noul an. 

1. Inmatricularea vehiculelor va putea fi suspendata (interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulatie si a utiliza un vehicul pe drumul public) in urmatoarele cazuri:

– atunci cand cumparatorul nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la data dobandirii
– atunci cand ITP-ul a expirat
Interdictia de a circula cu un vehicul va fi data atunci cand:
– masinile nu corespund din punct de vedere tehnic
– masinile nu au asigurare RCA
– masinile au inmatricularea suspendata
– masinile nu au IT

2. Transmiterea dreptului de proprietate va presupune

– datele noului proprietar vor trebui inscrise in evidentele autoritatilor simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar in 90 de zile
– in 5 zile lucratoare, organul fiscal care opereaza scoaterea autovehiculului din evidenta fiscala a fostului proprietar va avea obligatia de a notifica autoritatii competente instrainarea acestuia
– daca noul proprietar nu solicita transcrierea in 90 de zile, inmatricularea vehiculului se suspenda de drept

3. ITP la 3 ani pentru masinile noi si anual pentru cele peste 12 ani

– autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspectii tehnice periodice la 3 ani, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

– masinile cu o vechime de cel putin 12 ani vor trebui sa faca anual ITP-ul, incepand din momentul in care trec de data stabilita in certificatul de inmatriculare pentru o noua verificare.

4. Permisele de conducere vor fi mai greu de obtinut

– Ministrul Sanatatii a semnat ordinul prin care se schimba de la 1 ianuarie regulile in obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere, fiind foarte importanta starea de sanatate a soferilor.

– persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau de diabet vor putea obtine mai greu permisul de conducere in 2018. Acestia trebuie sa faca dovada tratamentelor periodice.

– Romania trebuie sa respecte o directiva europeana care prevede ca soferii sa nu sufere de boli ce le pot aduce acestora reactii necontrolate la volan, cum ar fi afectiunile cardiovasculare sau diabetul zaharat.

– persoanelor care sufera de boli vasculare periferice, insuficienta cardiaca, cardiopatie valvulara insotita de regurgitare aortica, nu li se va elibera sau reinnoi permisele de conducere.

5. Amenzi de circulatie

– chiar daca salariului minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 lei si ar fi trebuit sa conduca automat la amenzi mai mari (n.r. Codul rutier prevede ca un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie), Guvernul a decis ca punctul-amenda sa ramana la 145 de lei anul acesta

– valorile amenzilor in 2018 vor fi urmatoarele: clasa I: doua sau 3 puncte-amenda (290 – 435 lei); clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda (580 – 725 lei); clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda (870 – 1.160 lei); clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda (1.305 – 2.900 lei;); clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda (3.045 – 14.500 lei).

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cod Rutier cod rutier 2018 schimbari cod rutier
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 ian 11:19
Răspunde | Votează email 0 email
Vitaly
Ba baieti sunteti retardati mintali ....ITP la 3 ani la masinile noi si la un an la masinile vechi ...de ce ? In germania este la 2 ani nu cionteaza vechimea masini ...dar voi tampitilor ce sa faceti alceva decat sa ne scarbiti pana va lasam pe voi singuri an tara aia zisa Romania
22 ian 15:20
Răspunde | Votează email 0 email
Nae
Ordinul ministrului sanatatii este DISCRIMINATORIU!!!
22 ian 14:06
Răspunde | Votează email 0 email
Adrian
Din pacate politia rumaneasca a pactizat cu cocalarii. A cerut ca guvernul sa nu respecte legea si sa lase punctul de amenda la 1450 lei in loc sa-l aduca la 1900 lei, conform legii.
Asta arata caracterul rumanului la care legea este buna doar daca-l ajuta pe el sa se "descurce" mai bine. Daca-l ingradeste la "descurcat" legea nu mai este buna.
Se vede a aceeasi gandire este si la nivel inalt in rumania.
21 ian 21:06
Răspunde | Votează email 0 email
Romania Nimanui
@tavi ciobanu - ba exista prevederea asta. Ia informaza-te si apoi sa comentezi
20 ian 18:35
Răspunde | Votează email 4 email
tavi ciobanu
V-as ruga sa nu mai postati toate aberatiile visate de unii.In momentul de fata nu exista aceste prevederi, cel mult niste proiecte sau initiative legislative.De la proiect la lege e cale lunga.
1
EUR
4.7228
RON
18 Jun
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H