COD RUTIER 2018: veşti excelente pentru şoferi, schimbări mari la plata amenzilor

Românii ar putea să plătească amenzile la jumătate, în termen de 15 zile, în loc de 48 de ore. Deputatul PSD Ionela Dobrică a depus, pe 24 aprilie, o iniţiativă legislativă care prevede modificarea termenului legal până la care contravenientul poate achita amenda contravenţională.  

26 apr. 2018, 10:20
COD RUTIER 2018: veşti excelente pentru şoferi, schimbări mari la plata amenzilor

COD RUTIER 2018: Românii ar putea să plătească amenzile la jumătate, în termen de 15 zile, în loc de 48 de ore așa cum este legea acum.

Deputatul PSD Ionela Dobrică a depus, pe data de 24 aprilie, o iniţiativă legislativă care prevede modificarea termenului legal până la care contravenientul poate achita amenda contravenţională. Astfel, termenul se prelungește de la 48 de ore la 15 zile.

În prezent, cel care săvârşeşte o abatere contravenţională şi este sancţionat cu amendă poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, în termen de 48 de ore. Prin noua propunere legislativă acest termen ar putea fi prelungit până la 15 zile. “Există foarte multe beneficii ale unei astfel de modificări legislative. Cele mai importante dintre acestea vizează creşterea încasărilor la buget şi degrevarea instanţelor de judecată de cauzele care au ca obiect contestaţia împotriva sancţiunilor contravenţionale”, a declarat iniţiatoarea acestui proiect.

COD RUTIER 2018: Permisul suspendat PE VIAŢĂ şi amenzi URIAŞE pentru cei care sunt prinşi la volan băuţi

Ionela Dobrică susţine că în acest fel vor creşte încasările la bugetele locale. “Cred că acest termen rezonabil de 15 zile va produce încă două efecte benefice pentru că, pe de o parte, mărirea termenului de plată a contravenţiilor de la 48 de ore la 15 zile va stimula persoanele care primesc amenzi să le achite, iar pe de altă parte, vor fi evitate numeroase confuzii care se fac în acest moment în calcularea şi aplicarea amenzilor. Este o măsură prin care venim atât în sprijinul autorităţilor publice, cât şi în sprijinul oamenilor de bună credinţă care doresc să plătească amenda redusă, însă se pot confrunta cu dificultăţi materiale”, a declarat Ionela Dobrică.

COD RUTIER 2018: Lovitură pentru şoferi. Nu vor mai putea contesta amenzile de radar ale Poliţiei Rutiere

În cazul în care amenzile nu sunt plătite, autoritățile vor începe procedura de recuperare a banilor. Inițial, primăriile îl somează pe cel amendat. Dacă în termen de 15 zile de la somație amenda nu este plătită, primăriile pot trece la executare silită. Dacă însă suma nu este extrem de mare, se recurge la poprire pe conturi bancare sau pe salarii.

Un punct de amendă pentru încălcarea regulilor de circulaţie reprezintă, conform legii, 10% din valoarea salariului minim, dar în acest an a fost plafonat înainte de majorare.

COD RUTIER: Toţi şoferii trebuie să ştie acest truc. Scapi de amendă dacă poliţistul nu a completat acest câmp în procesul verbal