COD RUTIER 2019. Anunţ important pentru şoferi! Se schimbă modul în care se face ITP-ul autoturismelor

Partidul Social Democrat pregătește un proiect de lege pentru realizarea ITP-ului la mașini și în străinătate. Inițiativa legislativă le aparține lui Șerban Nicolae și Tit Liviu Brăiloiu. În proiectul privind inspecția tehnică periodică sunt trecute și statele în care se va putea realiza, notează ziarul Adevărul.

08 iun. 2019, 10:13

Aleșii de la PSD vor ca această activitate de inspecție periodică tehnică la mașini să se poată realiza și în afara României. Țările incluse în proiectul legislativ sunt Republica Moldova, Elveția, dar și statele membre ale Uniunii Europene. Pentru asta va fi nevoie de încheierea unui contract de franciză cu Registrul Auto Român (RAR).

Pe lângă Elveția și Republica Moldova, celelalte țări în proiectul normativ sunt Norvegia, Suedia, Liechtenstein și Islanda. Această idee vine în sprijinul românilor care au rezidență de ședere lungă în statele din afara României, care folosesc mașini înmatriculate doar pe teritoriul țării noastre.

„Activitatea de inspecţie tehnică periodică se poate realiza atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Republicii Moldova, pe teritoriul statelor membre ale Spaţiului Economic Euriopean şi pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, prin operatori economici autorizaţi, numai pe baza unui contract de franciză încheiat cu RAR de căre aceştia, în condiţiile legii”, scrie în proiectul depus pe 5 Mai la Senat.

Pentru a realiza ITP-ul este nevoie de cartea de identitate a autovehiculului (CIV), în copie, conformă cu originalul, certificatul de înmatriculare în original și, evident, un buletin de identitate al proprietarului mașinii. Prima etapă a verificării tehnice se bazează pe verificarea nivelului de poluare al mașinii, apoi a sistemului de frânare, iar în ultima etapă se verifică principalele elemente de siguranță ale autovehiculului.

Prețul acestei inspecții costă între 80 și 150 de lei, în funcție de tipul mașinii, dar și de stația de verificare la care merg șoferii.