COD RUTIER 2019: Poliţiştii îi vor putea amenda pe şoferi pe baza înregistrărilor video primite de la participanţii la trafic

COD RUTIER 2019: Şoferii vor putea fi amendaţi pe baza înregistrărilor video primite de la ceilalţi participanţi la trafic. Asta prevede un proiect de lege depus în Parlament de un deputat USR.

14 dec. 2018, 08:10
COD RUTIER 2019: Poliţiştii îi vor putea amenda pe şoferi pe baza înregistrărilor video primite de la participanţii la trafic

COD RUTIER 2019: Se anunță vremuri dificile pentru șoferi, întrucât aceștia vor putea fi amendați de către polițiști în baza înregistrărilor video primite din partea participanților la trafic, potrivit unui proiect de lege ce a fost depus în Parlament.

Inițiatorul proiectului, deputatul Mihai Botez, le recomandată șoferilor să caute camere de bord și să și le monteze în mașină să vadă dacă chiar ar surprinde încălcări ale regulilor de circulație.

Proiectul le dă posibilitatea polițiștilor să constate contravenții și pe baza probelor video trimise de participanții la trafic, iar probele ar trebui încărcate pe un site al Poliției însoțite de o declarație pe proprie răspundere a celui care face sesizarea, care dacă declară în fals primi amendă. 

„Nu ne facem bine dacă nu vom și depune eforturi în acest sens, atât noi ca participanți la trafic, dar și autoritățile în implementarea corectă a acestei inițiative. Franța, Anglia și Canada au sistem similare implementate și funcționează. Noi putem găsi tot felul de motive pentru care nu ar funcționa și la noi, dar dacă vrem să evoluăm trebuie să facem eforturi”, spune inițiatorul, conform HotNews.

Acesta mai spune, de asemenea, că starea drumurilor, aglomerația din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulaţie, deopotrivă de către participanţii la trafic cât şi de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave. „Nu puţine sunt cazurile în care încălcarea cu intenţie sau din culpă a acestor reguli a rămas nesancţionată ori a produs accidente în cazul cărora stabilirea persoanei vinovate a fost foarte dificil de stabilit, în lipsa constatării directe a poliţistului rutier sau a prezenţei unor martori la locul şi în momentul producerii accidentului”.

România a fost, în 2017, statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele, întrucât și-au pierdut viața 1.913 persoane.