COD RUTIER 2019. S-a schimbat legea! Toţi posesorii de trotinete electrice sunt vizaţi! Amenzile sunt colosale

Publicat: Vineri, 18 Octombrie 2019 17:30 // Actualizat: Vineri, 18 Octombrie 2019 19:44 // Sursa: romaniatv.net

Trotinetele electrice urmează să fie reglementate printr-o lege care vizează modificarea Codului rutier. Proiectul de lege a fost adoptat, vineri, tacit de Senat. Potrivit modificărilor, conducătorii trotinetelor electrice vor putea circula legal pe drumurile publice, în condiţii asemănătoare cu cele pentru biciclişti. Cei ce nu vor respecta regulile de circulaţie vizate în actuala lege vor putea fi sancționați cu amenzi de peste 1.000 de lei.

Senatul nu a dezbătut şi votat în timp util proiectul de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin care se va reglementa și circulația cu trotinetele electrice, astfel că acesta a fost adoptat tacit vineri.

COD RUTIER 2019. Atenţie, şoferi. De sâmbătă, dacă faci asta la volan rămâi instant fără permis

Urmează ca proiectul să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

În lege este  propusă o definiție a trotinetei electrice: "vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW". În prezent, trotinetele electrice care depăşesc 25 km/h intră în categoria mopedelor, pentru care este nevoie de un carnet de conducere categoria AM. Prin această reglementare, trotinetele electrice vor fi încadrate într-o nouă categorie de vehicule, iar pentru utilizarea lor nu va fi nevoie de carnet de conducere.

Cei care folosesc trotinetele electrice vor urma aproximativ aceleași reguli ca bicicliștii.

Potrivit modificărilor, conducătorii vehiculului trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, iar cei care nu au împlinit 18 ani vor fi obligaţi să poarte cască de protecție. Această obligație se va aplica și în cazul bicicletelor.

COD RUTIER 2019. Şoferii riscă amenzi uriaşe chiar dacă au ANVELOPE DE IARNĂ

Totodată, trotinetele electrice vor trebui echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Altfel, circulația acestora pe timpul nopții va fi interzisă.

O altă obligație pe care o vor avea cei care le utilizează va fi de a circula numai pe pistele de biciclete dacă drumul respectiv este prevăzut cu așa ceva.

Cei care nu vor respecta legea vor fi sancționați cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv între șase și opt puncte de amendă, asta înseamnă că amenzile ar putea ajunge chiar și la 1.160 de lei.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cod Rutier COD RUTIER 2019 trotinete trotinete electrice
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 dec 10:11
Răspunde | Votează email 2 email
croitoriu octav
Sunt p pers. cu handicap locomotor, si posed o tricicleta electrica ZT-15-D limitata deja la 25km/ora.La noi in oras nu sunt deloc piste de biciclete, iar pe strada, deja sunt admonestat constant de catre soferi.Acu mai o sa iau si amenda dor cand merg la policlinica s-au la farmacie??
1
EUR
4.8722
RON
25 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H