COD RUTIER 2020. Cum a rămas fără permis şi fără bani un şofer care a mâncat două mere

Un șofer din Slatina, care a mâncat două mere înainte de culcare, a rămas fără permis de conducere a doua zi. A fost oprit de polițiști și testat cu aparatul etilotest, care a indicat o concentrație de 0,07 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat. Totul s-a dat peste cap după ce şoferul a cerut şi analize de sânge.

03 feb. 2020, 18:56

COD RUTIER 2020. Un bărbat de 45 de ani a rămas fără permis timp de 90 de zile și, mai mult, a primit și o amendă de 1.305 lei, conform olt-alert. Știind că mâncase doar două mereu înainte de culcare, fără a mai consuma alte alimente sau băuturi, bărbatul a cerut recoltarea de probe biologice. Rezultatul, venit după o săptămână, a dovedit că nu avea alcool în sânge.

COD RUTIER 2020. Ce se întâmplă cu şoferii români care sunt amendaţi în străinătate

În ciuda acestei nedreptăți, singura variantă pentru a-și putea obține înapoi permisul de conducere și a scăpa de amendă ar fi să conteste decizia în instanță. „A ajuns rezultatul la sânge, care arată zero. Dar a apărut o problemă destul de ciudată. Se pare că, pe lângă amenda de 13 milioane pe care o poate anula doar justiția, tot justiția îmi va reda și permisul de conducere. Deci degeaba am rezultatul la sânge zero că tot fără permis sunt”, a explicat şoferul.

Bărbatul e revoltat de faptul că trebuie să plătească, deși nu a greșit cu nimic. „De unde eu, un om de rând, să scot bani să plătesc un avocat care să mă reprezinte în instanţă și cât va dura un proces? Să nu uitam ca eu mai am dovadă doar câteva zile, și nu mai pot conduce. Deci, mi-am dovedit nevinovăția plătind 120 lei la analiza de sânge, dar tot fără permis rămân până nu voi avea o decizie a unui judecător”, a mai spus el. 

„În situaţia în care valoarea indicată de dispozitiv, etilotestul, este cuprinsă între 0,01 şi 0,40 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat, persoana testată poate solicita să i se recolteze mostre biologice de sânge în vederea stabilirii îmbibaţiei alcoolice. După recoltare, persoanei i se eliberează dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru cel mult 15 zile, a cărei valabilitate intră în vigoare la 24 de ore de la cea de-a doua recoltare de probe biologice. Dacă din analiza probelor biologice rezultă o alcoolemie de 0,00, persoana testată poate contesta procesul verbal de constatare a contravenţiei la instanţa de judecată”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Olt, Cristian Grigorescu.