COD RUTIER 2020. OUG privind trotinetele a apărut în Monitorul Oficial, dar nu se aplică

Pentru a conduce trotinetele electrice, persoanele care le folosesc sunt nevoite să îndeplinească o serie de condiții, potrivit unei ordonanțe de urgență publicate astăzi în Monitorul Oficial. Astfel, conducerea trotinetelor electrice este permisă numai persoanelor care au cel puțin 14 ani, pe piste special amenajate sau pe sectoarele de drum unde viteza maximă este de 50km/h.

12 feb. 2020, 09:41
COD RUTIER 2020. OUG privind trotinetele a apărut în Monitorul Oficial, dar nu se aplică

COD RUTIER 2020. Chiar dacă au apărut în Monitorul Oficial noile reguli referitoare la circulația și dotarea trotinetelor electrice, amenzile pentru nerespectarea acestora nu se aplică, deocamdată. Ele sunt condiționate de două elemente – pe de o parte, trecerea unei perioade minime de 30 de zile; pe de altă parte, adoptarea unor norme de punere în aplicare. Astfel, cei care nu respectă regulile vor putea fi sancționați, cel mai devreme, în 11 martie 2020. 

Ordonanța de urgență (OUG) nr. 13/2020 stabilește regulile pentru cei care folosesc trotinetele electrice, atât în privința circulației propriu-zise, cât și în privința dotării trotinetei.

Potrivit actului normativ, au dreptul să utilizeze trotinetele electrice numai persoanele care au cel puțin 14 ani, iar cele care nu au împlinit încă 16 ani trebuie să poarte cască de protecție.

În plus, circulația trotinetelor electrice pe trotuare este interzisă. Acestea vor putea fi folosite doar pe pistele special amenajate, iar dacă ele nu există, conducerea trotinetelor electrice va fi permisă “numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”, scrie în ordonanța de urgență.

Chiar dacă nerespectarea acestor reguli poate fi sancționată cu amenzi, acestea nu sunt aplicabile decât de la o dată ulterioară. Mai exact, OUG nr. 13/2020 prevede că amenzile se vor aplica doar de la două momente diferite, în funcție de tipul de amendă.

În primul rând, vor putea fi aplicate doar de la 11 martie 2020 sancțiunile pentru conducerea pe drumurile publice a trotinetelor electrice (însă ele pot fi conduse pe porțiunile de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h).

Apoi, vor putea fi aplicate fie de la 11 martie 2020, fie de la o dată ulterioară (dacă la 11 martie nu vor fi adoptate norme secundare de punere în aplicare, data relevantă fiind cea ulterioară pentru adoptarea acelor reguli) următoarele tipuri de sancțiuni:

  • cele pentru nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice;
  • cele pentru nerespectarea normelor privind dotarea trotinetelor electrice.

În privința sancțiunilor propriu-zise, pot fi date următoarele tipuri de amenzi, POTRIVIT AVOCATNET.RO

  • amendă de 580 sau 725, pentru nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice;
  • amendă între 870 și 1.160 de lei, pentru nerespectarea normelor privind dotarea trotinetelor electrice și pentru conducerea trotinetelor electrice pe porțiunile de drum interzise.