COD RUTIER 2020. S-a votat în Parlament, amenzi de peste 1000 de lei pentru orice şofer sau biciclist care face această greşeală

COD RUTIER 2020. Șoferii, bicicliștii, dar și cei care merg cu trotinete riscă amenzi de până la 1.100 de lei, dacă vorfolosi telefonul mobil. Este noua prevedere a Codului Rutier, care a fost votată marţi în Camera Deputaţilor.

10 mart. 2020, 10:12
COD RUTIER 2020. S-a votat în Parlament, amenzi de peste 1000 de lei pentru orice şofer sau biciclist care face această greşeală

COD RUTIER 2020. Plenul Camerei Deputaților a modificat, marți, în calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, OUG 11/2019 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul în care „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”. Deputații au mai permis, printr-o serie de modificări, ca autovehiculele destinate transportului public de persoane, prin servicii regulate, să poată circula pe linia de tramvai, prin excepție de la regulile actuale ale Codului Rutier.

COD RUTIER 2020. S-a schimbat legea, rămâi fără permis dacă faci acest gest banal în trafic

Proiectul merge la promulgare la șeful statului și trebuie să apară în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Senatorii au propus anul trecut ca sancțiunile să nu se aplice doar pentru simpla ținere în mână a telefonului, urmând a fi amendată folosirea în trafic a unui dispozitiv neechipat cu hands free. Argumentul sentaorilor a fost că doar ținerea în mână a telefonului mobil nu poate constitui motiv de sancțiune contravențională.  Proiectul de adoptare a ordonanței a fost însă adoptat tacit de Senat și a ajuns nemodificat la Camera Deputaților, unde prevederile au fost schimbate în sensul menționat. În prezent, Codul Rutier prevede că: ”În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”. Această interdicție a fost reformulată astfel în proiectul votat de Parlament: ”Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”.  Astfel, amenzile nu vor mai fi aplocate decât pentru ”folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”. Prin urmare, va fi permisă folosirea telefonului mobil și a diferitelor gadget-uri doar dacă sunt prevăzute cu sistem hands free.

Principalele prevederi ale noului Cod Rutier înainte de modificări:

  • Orice șofer care ține în mână telefonul sau îl atinge atunci când se află în mers riscă o amendă de 1.100 de lei.
  • Nu puteți să țineți sau să butonați nici macar aparatul GPS. Poliția recomandă să se facă setările înainte de pornirea mașinii.
  • Sunt interzise și transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ținerea telefonului în mână. Telefonul poate fi folosit atunci când mașina staționează, indiferent că așteaptă la semafor sau staționează într-o coloană de mașini.
  • Dacă ați fost prins că depășiți viteza și vă vede polițistul că folosiți și telefonul mobil, riscați să vă fie suspendat permisul timp de 30 de zile.