COD RUTIER 2021. Amenzile de circulaţie nu pot fi contestate în judeţul de domiciliu al şoferului

Amenzile de circulaţie nu pot fi contestate în judeţul de domiciliu al şoferului, propunerea adoptată tacit în Senat în 2019 fiind respinsă marţi definitiv în Parlament.

14 apr. 2021, 08:50
COD RUTIER 2021. Amenzile de circulaţie nu pot fi contestate în judeţul de domiciliu al şoferului

COD RUTIER 2021. Amenzile de circulaţie nu vor putea fi contestate în judeţul de domiciliu al şoferului, ci la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

COD RUTIER 2021. Amenzile de circulaţie nu pot fi contestate în judeţul de domiciliu al şoferului. Măsura, respinsă definitiv în Parlament

Citeşte şi Cod Rutier 2021, neglijenţa care te poate costa o amendă de 2.900 de lei. Ce s-a schimbat în lege

Propunerea potrivit căreia şoferii ar fi putut contesta amenda de circulaţie la judecătoria din localitate fusese adoptată tacit de Senat în 2019, însă nu a trecut de votul decisiv din Parlament.

În esență, Propunerea legislativă pentru modificarea art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor vizeaza schimbarea modului în care șoferii sancționați în alt județ decât cel de domiciliu pot să conteste sancțiunile primite.

Mai exact, documentul prevedea ca şoferii care locuiesc în România să poată contesta amenda primită pentru încălcarea regulilor de circulaţie, chiar şi suspendarea permisului de conducere, la judecătoria de care aparţin. Contestarea procesului-verbal de contravenție s-ar fi făcut în aceeași perioadă ca în prezent, respectiv în cel mult 15 zile de la data în care șoferul află de sancțiune.

„Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”, se precizează în document, potrivit avocatnet.ro. 

În momentul de față, cei ce vor să conteste o amendă primită pentru încălcarea legislației rutiere trebuie să se adreseze judecătoriei “în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

COD RUTIER 2021. Ce riscă şoferii care pun în parbriz iconiţe, odorizante sau roviniete

Citeşte şi COD RUTIER 2021. În cât timp iese alcoolul din organism dacă vrei să te urci iar la volan

COD RUTIER 2021. Conform legislaţiei rutiere în vigoare stabilește, „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, potrivit avocatnet.ro.

Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, pentru că punctul de amendă e 145 de lei. Potrivit sursei citate, pe lista accesoriilor intră odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului, pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă.

Anumiți șoferi lipesc aceste poze pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă, însă vor fi obligați să renunțe la acest obicei dacă nu vor să fie amendați. De asemenea, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei.