COD RUTIER 2021. Şoferii nu mai pot fi amendaţi pentru că nu au asupra lor poliţa RCA

Cod rutier 2021. Potrivit noilor reglementări, şoferii nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor poliţa RCA. În cazul unui control rutier, aceştia pot dovedi că au o asigurare RCA valabilă cu ajutorul unei fotografii pe telefonul mobil, sau poliţistul poate verifica în baza de date

21 iun. 2021, 13:54
COD RUTIER 2021. Şoferii nu mai pot fi amendaţi pentru că nu au asupra lor poliţa RCA

Cod rutier 2021. Potrivit reglementărilor în vigoare, polițiștii nu mai pot da amenzi şoferilor care nu au asupra lor poliţa RCA.

Cod rutier 2021. Poliţiştii nu-i mai pot amenda pe şoferii care nu au asupra lor asigurarea RCA

Oamenii legii pot verifica dacă aceasta există şi este valabilă într-o bază de date. De asemenea, şoferii pot dovedi că au asigurare RCA valabilă şi cu ajutorul unei fotografii pe telefonul mobil. Este importat de reţinut că asigurarea RCA trebuie prezentată în format fizic, pe hârtie, la controalele din străinătate.

Potrivit reglementărilor în vigoare, o asigurare RCA devine valabilă la o zi după ce a fost încheiată.

Citeşte şi RCA 2021. Veşti proaste pentru şoferii tineri. Asigurarea, MAI SCUMPĂ la toate categoriile de autovehicule

Amendă anulată în instanţă

Judecătorii au anulat o amenda primită de un şofer pentru că nu avea asupra lui asigurarea RCA. Acesta a fost amendat cu 870 de lei pentru că nu a avut poliţa RCA asupra lui în momentul în care a fost oprit în trafic de poliţişti. Şoferul a contestat amenda la judecătoria Alba Iulia. Instanța a anulat amenda şi a stabilit că poliţistul avea obligaţia de a verifica existenţa poliţei RCA în baza de date a autorităţilor.

Toate asigurările RCA se raportează către o bază de date la nivel naţional, denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto, potrivit evz. 

Citeşte şi Asigurarea RCA, modificări în 2021. Şoferii ar putea să-şi deconteze daunele de la firma de asigurări unde au încheiat poliţa