Cod Rutier 2022. Amenzi de 3000 de lei dacă ai montat greşit suportul de telefon lângă volan

România deţine recordul negativ de cele mai multe accidente cu urmări foarte grave pe an, aşa încât legea rutieră devine tot mai aspră la fiecare actualizare în Parlament.

10 sept. 2022, 11:58
Cod Rutier 2022. Amenzi de 3000 de lei dacă ai montat greşit suportul de telefon lângă volan

COD RUTIER 2022. A fost cea mai neagră vară pe şoselele, fiecare zi contabilizând noi cruci pe DN1 şi noi relatări dureroase ale televiziunile de la intervenţiile SMURD. Restricţiile din pandemie au mai redus accidentele mortale, dar, din păcate, România a revenit în topul european al ţărilor cu cele mai multe accidente grave. Cauzele sunt diverse, de la proasta infrastructură, la depăşirile îndrăzneţe, consumului de alcool sau a maşinilor cu probleme tehnice. În aceste condiţii, codul rutier a înăsprit pedepsele, iar unii şoferi nu ţin pasul cu actualizările.

COD RUTIER 2022. Atenţie la radare, la ce viteză ţi se ia permisul şi ce amendă plăteşti dacă mergi, atenţie, prea încet!

COD RUTIER 2022. De exemplu, orice încurcă vizibilitatea conducătorului auto poate atrage o penalizare de 3000 de lei. Nu doar cruciuliţele, iconiţele cu Arsenie Boca sau brăduţul care alungă mirosul de brânză intră în această categorie, ci şi suportul de telefon pe care şoferul urmăreşte dacă există vreun radar sau poate să calce acceleraţie şi în interiorul localităţilor.

Şoferii care agață tot felul de chestii pe parbriz își sumă riscul de a fi amendați, iar datele recente arată că au fost înregistrate puțin peste 290 de amenzi însă includ și aplicarea de afișe, reclame sau înscrisuri pe parbriz.

„La colțul străduței și, uitați, fix în acest moment, acea secundă în care pietonul nu se vede… care secundă contează foarte mult. De ce? Pentru că este timpul nostru de reacție. Avem o situație în care am frânat destul de târziu din cauza neatenției. Deja obiectul de la oglindă a plecat, s-a dus în parbriz. (…) Virăm, ocolim, toate aceste obiecte în mașină se plimbă. La un moment dat eu sunt atent ce lovește, pe unde lovește, se aude nu știu ce zgomot e… Până depistez și așa mai departe… Deci conducătorul auto trebuie să fie atent la drum, să nu aibă niciun fel de… acest obiect lipit pe parbriz și așa mai departe”, a explicat expertul auto Sorin Ene la Digi 24.

COD RUTIER 2022, noi schimbări legislative. Permisul de conducere se va obţine mai greu, dar oriunde în ţară

COD RUTIER 2022. Poliția Română, despre folosirea telefonului la volan: „Uite că se poate!”

Poliția Română a răspuns șoferilor care se întreabă cum ar putea folosi navigația de pe telefon fără să încalce legea. Răspunsul a stârnit reacții diverse din partea utilizatorilor de Facebook.

Potrivit unui proiect de Ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, este interzisă folosirea dispozitivelor mobile în timpul condusului – valabil atât pentru șoferi, cât și pentru bicicliști, motocicliști sau utilizatorii de trotinetă.

Restricția vine ca răspuns la numărul crescut de accidente cauzate de folosirea telefoanelor la volan, unele dintre ele foarte grave. Există mai multe țări în care această lege a fost aplicată cu succes, poate cel mai elocvent exemplu fiind Australia, unde nu ai voie să ții în mână telefonul în mașină decât atunci când ești parcat. În cazul utilizării telefonului când vehiculul este staționat și nu parcat, șoferul este pasibil de amendă în Australia. Alte țări au început să se apropie de această prevedere.

Desigur, fiind foarte familiarizați cu folosirea telefonului în timp ce conduc (sau, în multe cazuri, doar stau în trafic), șoferii încep să se întrebe cum anume ar putea să folosească dispozitivul în scopuri practice, însă fără a păși în afara legii și a rămâne fără permis.

Poliția Română vine în ajutorul acestora și răspunde punctual într-o postare pe pagina oficială de Facebook: „La ultimele postări despre interzicerea utilizării telefonului mobil când conduceți sau chiar ținerea în mână al dispozitivului, majoritatea dintre voi ați înțeles că nu mai aveți voie să folosiți nici navigația…

Sfaturile sunt următoarele: să folosești un suport de telefon în mașină, să rogi pe pasager să butoneze aplicația de navigație dacă este cazul, sau – dacă ești singur în mașină – să folosești aplicația înainte de a pleca din parcare sau când ești tras pe dreapta.

Utilizatorii au reacționat în moduri diferite: unii au cerut ca polițiștii să fie un prim exemplu al respectării acestei legi și să nu vorbească la telefon când conduc, alții spun că restricția este aberantă.

Măsura reprezentată de această lege vine ca răspuns la o serie de accidente din țară (și nu numai) în care vinovații transmiteau live pe Facebook. Cel mai grav dintre ele a fost cazul șoferului de microbuz care transporta muncitori din Italia și care s-a izbit într-un TIR, fiind distras de transmisiunea live pe care o făcea pe rețeaua de socializare; nouă oameni au murit atunci.

Codul Rutier 2022. Lista obiectele interzise:

„Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni”, spune legea.

În ceea ce privește lista obiectelor interzise, în lista accesoriilor prevăzute în Codul Rutier se numără odorizatele de mașină, diverse obiecte religioase precum icoane sau cruciulițe, pe care mulți șoferi obișnuiesc să le utilizeze, dar și carnete de notițe, suporturi, zaruri dimensionate, diverse viniete, și chiar și anumite abțibilduri.

COD RUTIER 2022. Cum poţi rămâne fără permis şi care sunt cele mai mari amenzi. Noi schimbări din toamnă

Codul Rutier 2022, punctul de amendă a rămas plafonat

Guvernul a anunțat că valoarea punctului de amendă rămâne 145 de lei pe parcursul anului 2022, după decizia statului de a nu-l mai crește la 255 de lei. În Codul Rutier 2022 precizează că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul brut pe economie al șoferului.

Punctul de amendă rămâne la această valoare până la data de 31 decembrie 2022. Valoarea de 145 de lei a rămas aceeași încă din 2017, când a fost calculat pe baza salariului brut pe economie care valora 1450 de lei atunci.

 

COD RUTIER 2022. Se schimbă legislaţia, ce riscă românii care urcă băuţi la volan

Șoferii din România trebuie să știe că există 5 clase de amendă, dintre care 4 se aplică persoanelor fizice, iar ultima persoanelor juridice. Amenda maximă pentru prima categorie de persoane ajunge la 2900 de lei, iar cea de-a doua categorie poate plăti și până la 14.500 de lei. Iată cele 5 clase de amendă:

  • Prima clasă- 2-3 puncte de amendă
  • A doua clasă- 4-5 puncte de amendă
  • A treia clasă- 6-8 puncte de amendă
  • A patra clasă- 9-20 de puncte de amendă
  • A cincea clasă (pentru persoanele juridice)- 21-100 puncte de amendă

Cum pot rămâne șoferii români fără permis

Noul Cod Rutier din 2022  a adăugat noi modalități în care șoferii români ar putea rămâne fără permis, fie de natură proprie a individului, fie din motive medicale.

Modificările de acest tip sunt concentrate pe informația documentului oficial prin care persoanele primesc dreptul că sunt apte pentru a conduce.

Iată cum li se poate lua permisul șoferilor

  • dacă nu-și plătesc amenzile în termen de 60 de zile
  • dacă au probleme de sănătate care pot provoca accidente rutiere și nu au documente medicale
  • dacă au boli ale aparatului respirator
  • dacă au tulburări mintale
  • dacă au afecțiuni renale
  • dacă au probleme cu alcoolul sau drogurile
  • dacă au probleme cu vederea
  • dacă au boli de inimă
  • dacă au diabet zaharat
  • dacă au probleme cu auzul
  • dacă au epilepsie

Modificări în Codul Rutier 2022

Parlamentul României a votat,  pe 29 iunie 2022, schimbări majore în Codul Rutier 2022. Una dintre cele mai importante este mărirea amenzilor pentru șoferii români, în funcție de gafa pe care o fac la volan. Decizia statului român vine după Ordonanța de Urgență de la începutul anului, care anunța contrariul, plafonarea amenzilor.

COD RUTIER 2022. Schimbări importante pentru aceşti şoferi. Riscă amenzi usturătoare dacă sunt prinşi aşa de poliţişti
Proiectul care s-a modificat acum 2 zile are în vedere mărirea amenzilor pentru șoferii care sunt prinși de autorități cu roviniete expirate sau chiar fără acestea. Iată cât trebuie să plătească șoferii, în funcție de categoria auto de care aparțin:

  • Autoturisme- până la 550 de lei
  • Vehicule de transport persoane cu maxim 23 de locuri- până la 6200 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri- până la 11.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone- până la 1900 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone- până la 6200 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone- până la 11.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe- până la 14.200 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 4 axe- până la 23.800 lei

 

COD RUTIER 2022, scandal pe noile modificări. Liderii coaliției au decis amânarea votului până la toamnă.

Liderii coaliției au decis, miercuri, ca votul pe modificarea Codului Rutier să fie amânat pentru toamnă, când va începe o nouă sesiune parlamentară. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a cerut o analiză a amendamentelor aduse de PSD și PNL la ordonanța de urgență care modifică actualul Cod prin îmblânzirea pedepselor pentru șoferii agresivi. „Am decis să mă uit pe toate amendamentele și pe ordonanță. Avem cele mai multe decese din Europa”, a explicat Marcel Ciolacu, pentru Digi24.ro „Vreau să văd cum este legislația în Europa”, a mai spus președintele PSD. Problema codului rutier a revenit în atenție miercuri când fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă și ministrul Internelor Lucian Bode au avut un schimb de replici pe holurile Parlamentului. Drulă, liderul USR, i-a reproșat lui Bode modificările la Codul Rutier care i-ar favoriza pe şoferii indisciplinaţi. Modificările au fost propuse de Guvern.

COD RUTIER 2022. Veşti proaste pentru şoferi, se dublează amenzile pentru maşinile fără rovinietă

Confruntarea a avut loc după ce Cătălin Drulă ar fi aflat că liberalii au organizat o dezbatere dedicată siguranței în trafic. A dat buzna peste ministrul de Interne și i-a reproșat că nu participă la comisia de transporturi din Camera Deputaților. Acolo unde parlamentarii puterii închid ochii, articol cu articol, la agresivitatea șoferilor în trafic. După episodul tensionat din Parlament, ministrul de Interne a susținut în ședința Coaliției păstrarea sancțiunilor aspre pentru agresivitatea în trafic.

Sancțiuni mai relaxate pentru șoferii vitezomani și agresivi

La câteva luni după ordonanța de urgență aprobată în ianuarie de Guvern, prin care s-au înăsprit pedepsele pentru șoferii vitezomani și agresivi, deputații din Comisia de Transport au relaxat mai multe sancțiuni. Deputații de la PSD, PNL și UDMR au votat în bloc pentru eliminarea articolului care definea comportamentul agresiv la volan, iar conducătorul auto era sancționat cu suspendarea permisului pentru 30 de zile. De asemenea, șoferii vitezomani prinși pe radar că circulă cu peste 70 de km/h peste limita maximă de viteză primesc dovadă cu drept de circulație, după ce li se suspendă carnetul. În prezent, dovada este fără drept de a se urca la volan. Ministrul de interne Lucian Bode declara luna trecută ă a fost „o problemă de comunicare” și că o va „corecta”.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în clasamentul siguranței rutiere, iar numărul șoferilor vitezomani va crește dacă aceste măsuri vor fi adoptate, spun experții în conducere defensivă. Forma modificată a noului Cod Rutier ar urma să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este forul decizional.

COD RUTIER 2022. Este obligatoriu de săptămâna viitoare, toţi şoferii sunt obligaţi să-şi monteze dispozitivul pe maşină

COD RUTIER 2022. Autoturismele vor fi nevoite să poarte la bord, prin lege, o cutie neagră, precum avioanele. Implementarea acestuia se va face în două etape, notează reuters.com.

Prima etapă prevede că, începând cu data de 6 iulie, toate modelele noi de autoturisme, camioane, autobuze și vehicule comerciale aprobate vor trebui să includă acest nou sistem în echipamentele lor de serie. Peste doi ani, în iulie 2024, toate mașinile care vor fi înmatriculate pentru prima dată vor fi nevoite să îndeplinească această cerință.

Noul dispozitiv, cunoscut colocvial ca o cutie neagră prin analogie cu cele folosite în aviație, primește denumirea tehnică de EDR (Event Data Recorder). Funcția sa este de a înregistra un număr mare de date care sunt utilizate pentru a analiza circumstanțele anterioare unui accident.

Mai exact, EDR înregistrează informațiile care sunt generate în timp ce vehiculul se află în mișcare. Şi salvează informațiile care apar în intervalul de timp cuprins între 30 de secunde înainte de producerea accidentului și 10 secunde după.

În datele stocate de EDR sunt înregistrate variabilele diferiților parametri ai mașinii. Printre altele, se înregistrează viteza, accelerația, frânarea, poziția volanului sau starea centurilor de siguranță. De asemenea, se va ști dacă au fost activate semnalizatoarele sau luminile. Precum și forța impactului (longitudinală și laterală), turația motorului și înclinarea vehiculului.

Introducerea cutiei negre pentru mașini ridică, evident, mai multe semne de întrebare în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private.

Cutiile negre nu vor putea fi dezactivate, dar datele pe care le colectează vor fi anonimizate. Un dispozitiv de înregistrare a datelor privind evenimentele nu poate înregistra și stoca ultimele patru cifre din numărul de identificare a vehiculului sau orice altă informație care ar putea permite identificarea individuală a vehiculului ori a proprietarului sau a deținătorului acestuia.

CE a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra convorbirile de la bord, ca în cazul avioanelor. Iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.

Detalii despre cutia neagră
Noua cutie neagră pentru mașini vine cu tot felul de aplicații de siguranță: înregistrează toate datele de conducere, de la viteză și accelerație, până la utilizarea centurii și frânare.

De asemenea, include sisteme avansate care ajută șoferii să respecte limita de viteză. În plus, există o opțiune de instalare a unui blocaj cu alcool.

La fel ca în avioane, dispozitivul ar veni cu un înregistrator de date în vehicul pentru incidente, cu diferența fiind că nu va înregistra nicio conversație în interiorul vehiculului.

COD RUTIER 2022. Schimbare uriaşă, lovitură pentru românii care vor permis auto

Cutia neagră sau EDR
Noul dispozitiv, cunoscut sub numele colocvial de cutie neagră prin analogie cu cele utilizate în aviație, este cunoscut din punct de vedere tehnic sub numele de EDR (Event Data Recorder). Funcția sa este de a înregistra o cantitate mare de date utilizate pentru a analiza circumstanțele care au dus la producerea unui accident.

Mai exact, EDR înregistrează informațiile generate în timpul funcționării vehiculului și stochează informațiile produse între 30 de secunde înainte de accident și 10 secunde după accident.

COD RUTIER 2022. Coşmar pentru şoferii care calcă acceleraţia, apar radarele fixe în oraşe

Potrivit elpais.com, în datele stocate de EDR sunt înregistrate variabilele diferiților parametri ai mașinii. Printre altele, se înregistrează viteza, accelerația, frânarea, poziția volanului sau starea centurilor de siguranță. De asemenea, se va ști dacă au fost activate semnalizatoarele sau luminile, precum și forța impactului (longitudinală și laterală), turația motorului și înclinarea vehiculului.

Cutia neagră, o cutie mică atașată sub scaunul șoferului, stochează aceste informații importante pe un microcip. Astfel, după un accident, doar anchetatorii, autoritățile judiciare și agențiile oficiale de siguranță rutieră vor avea acces la acestea pentru a studia cauzele accidentului folosind un program special de calculator

Reglementările europene aprobate în acest sens prevăd în mod expres că datele colectate nu va include nicio informație personală despre șofer sau a pasagerii din maşină. De exemplu, conversațiile dintre ei sau locația GPS a vehiculului nu vor fi înregistrate.

Așa cum s-a întâmplat deja cu alte echipamente de siguranță și asistență la conducere, este posibil ca EDR-ul va face prețul mașinilor puțin mai mare. Cu toate acestea, această creștere ar putea fi compensată cu o scădere a primelor de asigurare. Acest lucru s-a întâmplat deja în Statele Unite după implementarea EDR în urmă cu câțiva ani, deoarece a fost confirmată o corelație directă cu o îmbunătățire a statisticilor accidentelor.

Cod Rutier 2022: Big Brother pe cele mai aglomerate artere, DN1, DN7 şi A2, se montează 600 de camere de supraveghere a traficului

Unele asociații de șoferi nu sunt mulțumite de această decizie și o consideră „un cost suplimentar pentru mașinile noi”.

„Prețul aparatului este de aproximativ o sută de euro. Acest lucru se va reflecta în prețul mașinii și va fi inclus și în asigurare”, a declarat Pierre Chasseray, delegat general al asociației franceze „40 million motorists”, pentru France Info. Mandatul cutiei negre va fi extins la mașinile private și la alte vehicule comerciale second-hand începând cu 2024, scrie brusselstimes.com.

COD RUTIER 2022. Noi reguli de siguranță vor creşte preţurile maşinilor

Al treilea segment important care va influența creșterea prețului automobilelor sunt reglementările în materie de siguranță. Potrivit unui document adoptat de Comisia Europeană în martie 2019, viitoarele mașini vor trebui să întrunească mult mai multe condiții decât cele care se vând în prezent.

Printre acestea se numără: asistența la frânare de urgență cu detectarea vehiculelor și pietonilor, alcoolmetru, sisteme de detectare a oboselii la volan, sisteme de recunoaștere a semnelor de circulație, cruise control adaptativ, sisteme de menținere a benzii, sisteme de monitorizare a unghiului mort, măsurarea presiunii în pneuri și chiar cutii negre.

Multe dintre aceste norme sunt implementate de majoritatea mărcilor, dar sub formă de opționale care cresc serios prețul automobilului. Altele au devenit deja obligatorii pentru orice mașină nouă, iar unele vor fi obligatorii chiar de la anul. Cruise controlul trebuie să atragă atenția conducătorului auto, prin sistemul de control al accelerației sau prin alt feedback specific, adecvat și eficace, asupra faptului că limita de viteză este depășită.

Șoferul trebuie să aibă posibilitatea de a deconecta sistemul, dar informațiile privind limita de viteză să fie furnizate în continuare. Sistemele nu vor trebui să limiteze posibilitatea de a depăși viteza setată.

Avertizarea cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto și sistemele de avertizare privind starea avansată de distragere a atenției conducătorului auto vor fi proiectate astfel încât să nu înregistreze și să nu păstreze în continuu niciun alt tip de date decât cele necesare în scopurile pentru care au fost colectate.

Din 2022, automobilele trebuie să permită „facilitarea instalării sistemului antidemaraj cu etilotest”, o interfață standardizată care facilitează montarea acestor sisteme. Mașinile vor trebui echipate în mod obligatoriu cu un sistem fiabil de monitorizare a presiunii în pneuri, capabil, pentru o gamă largă de condiții rutiere și de mediu, să îi atragă atenția conducătorului auto, printr-o avertizare la bordul vehiculului, atunci când are loc o scădere a presiunii în oricare dintre pneuri.