Cod rutier 2022. Amenzi usturătoare pentru excesul de noxe. Cât vor plăti şoferii dacă depăşesc limita legală

Cod rutier 2022. Amenzi usturătoare pentru excesul de noxe. Traficul auto este responsabil pentru majoritatea noxelor şi apar tot mai des în trafic autoturisme care au astfel probleme. Aşa cum era de aşteptat, bucureștenii sunt cei mai expuși europeni la poluarea cu praf, dar și la noxele produse de mașini.

15 oct. 2022, 12:24
Cod rutier 2022. Amenzi usturătoare pentru excesul de noxe. Cât vor plăti şoferii dacă depăşesc limita legală
Amenzi usturătoare pentru excesul de noxe

Cod rutier 2022. Aerul este greu respirabil şi poluarea poate duce la boli pulmonare destul de grave.

Conducerea unui autovehicul care, în mers sau staţionare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa II de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă, respectiv de la 580 lei – 725 lei.

Cod rutier 2022. Sancțiunile pentru aceste fapte nu se limitează la puncte sau amendă. Mașinile pot fi oprite pentru efectuarea unui asemenea control iar dacă neregulile constatate sunt grave se poate reține chiar și talonul mașinii.

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. Se schimbă proba practică a examenului auto. Iată ce trebuie să afle viitorii șoferi

Cod rutier 2022. Rovinietele, mai scumpe pentru maşini mai vechi

O directivă europeană propune ca șoferii să plătească taxe de poluare în funcție de noxele emanate, potrivit digi24.ro. Camioanele și autocarele care depășesc 3,5 tone vor plăti taxa pe kilometru de șosea parcurs. Așa arată proiectul asumat de PNRR prin care Uniunea Europeană finanțează șantierele de autostradă din țară. Banii încasaţi ar urma să fie investiţi în infrastructură.

Serviciul de tarifare electronică ar trebui să pună la dispoziția acestora echipamente de bord personalizate și o asigurare a funcționalității acestuia, punerea la dispoziție a unor mijloace acceptate pentru efectuarea plății tarifului sau acceptarea unui alt mijloc de plată folosit de acesta, încasarea tarifului, virarea către entitatea care îl percepe, gestionarea relațiilor contractuale în ceea ce privește utilizatorul, securitatea și confidențialitatea în ceea ce privește funcționarea sistemului de tarifare rutieră și nu în ultimul rând protecția datelor cu caracter personal”, a precizat Lucian Calmuș, reprezentant CNAIR.