COD RUTIER 2022. Ce amendă uriașă riscă șoferii care butonează telefonul în mers

Ai obiceiul să ții telefonul la îndemână în timp ce conduci? Trebuie să știi că nu ai voie, iar amenda nu este deloc de neglijat. Legea este valabilă și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.

06 iul. 2022, 23:25
COD RUTIER 2022. Ce amendă uriașă riscă șoferii care butonează telefonul în mers

COD RUTIER 2022. Din octombrie 2019 și până în ianuarie 2020, șoferii erau amendați dacă polițistul rutier constata că aceștia țin în mână telefonul mobil sau orice alt dispozitiv cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când se află în timpul mersului. Pentru o astfel de abatere, șoferii primeau o amendă de până la 1.160 de lei și 4 puncte penalizare.

Dar lucrurile s-au schimbat în luna ianuarie a anului trecut, când Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege. Potrivit noii legi, șoferii nu mai sunt amendați dacă dispozitivul mobil pe care îl țin mână este echipat cu sistem tip “mâini libere”. Astfel, ținerea în mână a unui telefon de către șofer, chiar și atunci când mașina se află în mers, nu mai este reprezintă o contravenție.

COD RUTIER 2022. Amendă și suspendarea permisului pentru cei care folosesc telefonul în mers

Potrivit prevederii care intrase în vigoare în octombrie 2019, “îi este interzisă conducătorului auto ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Acest articol a fost reformulate ulterior. “Conducătorilor de vehiculele este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”.

Legea este valabilă și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.

O astfel de abatere se sancționează cu 2-3 puncte amendă, adică 290 sau 435 de lei. Șoferii trebuie să știe că pot rămâne fără permis de conducere în cazul în care vorbesc la telefon fără să folosească un sistem handsfree. Se întâmplă în cazul în care încalcă și o altă regulă de circulație, de exemplu, nepurtarea centurii de siguranță. Potrivit Codului Rutier, abaterile cumulate se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă și cu o amendă contravențională cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

CÂT ESTE AMENDA DACĂ EȘTI SURPRINS VORBIND LA TELEFON LA VOLAN

Într-un comunicat al Poliției Române se arată că: “În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. În asemenea cazuri, se aplică amendă contravențională 4-5 puncte și 580 sau 725 de lei.

Există și cazuri în care cei care sunt surprinși vorbind sau folosind telefonul în orice fel, pot să rămână pietoni pentru o lună. În situația în care, concomitent cu folosirea mobilului se constată încălcarea unei reguli de circulație, șoferii pot primi de la 9 până la 20 de puncte-amendă și vor plăti și o sumă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei.

COD RUTIER 2022. Există mai multe modalități prin care poți să eviți să butonezi telefonul în mers. Mașinile noi permit conexiuni Android Auto, Apple CarPlay sau prin Bluetooth.

Dacă mașina ta nu este echipată cu un astfel de sistem, poți alege o cască. Aceasta se poate conecta simplu prin Bluetooth.

O altă soluție este să lași telefonul pe speaker atunci când efectuezi un apel. Cu geamurile închise este suficientă liniște în mașină pentru a-ți auzi interlocutorul și pentru a fi auzit fără probleme.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ VORBEȘTI LA TELEFON ȘI NICI NU PORȚI CENTURA
O astfel de situație este aceea în care pe lângă telefonul mobil, conducătorul auto nu poartă centura de siguranță și pe lângă amendă, se alege și cu permisul suspendat pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, rămâi fără carnet dacă vorbești la telefon și, în același timp, depășești viteza regulamentară pentru sectorul de drum pe care circuli. Cele mai bune prețuri de pe piață la modele BMW. Verifică lista și rezervă o mașină

Cod Rutier 2022. Aproape fiecare lună aduce modificări ale regulilor rutiere, politicienii fiind interesaţi de legile care au aplicabilitate largă. Cu toate acestea, în fiecare an statisticile arată că România rămâne în capul listei la accidentele foarte grave, cu mulţi morţi şi răniţi. Mai mereu, se dă vina pe infrastructura rutieră, dar accidentele urâte din străinătate, unde nu mai există acest inconvenient, îi au ca protagonişti tot pe şoferii români.

COD RUTIER 2022. Se schimbă legislaţia, ce riscă românii care urcă băuţi la volan

Codul Rutier 2022, punctul de amendă a rămas plafonat

Guvernul a anunțat că valoarea punctului de amendă rămâne 145 de lei pe parcursul anului 2022, după decizia statului de a nu-l mai crește la 255 de lei. În Codul Rutier 2022 precizează că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul brut pe economie al șoferului.

Punctul de amendă rămâne la această valoare până la data de 31 decembrie 2022. Valoarea de 145 de lei a rămas aceeași încă din 2017, când a fost calculat pe baza salariului brut pe economie care valora 1450 de lei atunci.

Șoferii din România trebuie să știe că există 5 clase de amendă, dintre care 4 se aplică persoanelor fizice, iar ultima persoanelor juridice. Amenda maximă pentru prima categorie de persoane ajunge la 2900 de lei, iar cea de-a doua categorie poate plăti și până la 14.500 de lei. Iată cele 5 clase de amendă:

  • Prima clasă- 2-3 puncte de amendă
  • A doua clasă- 4-5 puncte de amendă
  • A treia clasă- 6-8 puncte de amendă
  • A patra clasă- 9-20 de puncte de amendă
  • A cincea clasă (pentru persoanele juridice)- 21-100 puncte de amendă

Cum pot rămâne șoferii români fără permis

Noul Cod Rutier din 2022  a adăugat noi modalități în care șoferii români ar putea rămâne fără permis, fie de natură proprie a individului, fie din motive medicale.

Modificările de acest tip sunt concentrate pe informația documentului oficial prin care persoanele primesc dreptul că sunt apte pentru a conduce.

Iată cum li se poate lua permisul șoferilor

  • dacă nu-și plătesc amenzile în termen de 60 de zile
  • dacă au probleme de sănătate care pot provoca accidente rutiere și nu au documente medicale
  • dacă au boli ale aparatului respirator
  • dacă au tulburări mintale
  • dacă au afecțiuni renale
  • dacă au probleme cu alcoolul sau drogurile
  • dacă au probleme cu vederea
  • dacă au boli de inimă
  • dacă au diabet zaharat
  • dacă au probleme cu auzul
  • dacă au epilepsie

Modificări în Codul Rutier 2022

Parlamentul României a votat,  pe 29 iunie 2022, schimbări majore în Codul Rutier 2022. Una dintre cele mai importante este mărirea amenzilor pentru șoferii români, în funcție de gafa pe care o fac la volan. Decizia statului român vine după Ordonanța de Urgență de la începutul anului, care anunța contrariul, plafonarea amenzilor.

COD RUTIER 2022. Schimbări importante pentru aceşti şoferi. Riscă amenzi usturătoare dacă sunt prinşi aşa de poliţişti

Proiectul care s-a modificat acum 2 zile are în vedere mărirea amenzilor pentru șoferii care sunt prinși de autorități cu roviniete expirate sau chiar fără acestea. Iată cât trebuie să plătească șoferii, în funcție de categoria auto de care aparțin:

  • Autoturisme- până la 550 de lei
  • Vehicule de transport persoane cu maxim 23 de locuri- până la 6200 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri- până la 11.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone- până la 1900 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone- până la 6200 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone- până la 11.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe- până la 14.200 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 4 axe- până la 23.800 lei