Cod Rutier 2022. Ce se întâmplă cu şoferii prinşi şi băuţi, şi drogaţi la volan

Șoferii depistați conducând pe drumurile publice în timp ce se află sub influența băuturilor alcoolice, și a drogurilor vor fi acuzați de o singură infracțiune

14 iun. 2022, 23:33
Cod Rutier 2022. Ce se întâmplă cu şoferii prinşi şi băuţi, şi drogaţi la volan

Cod Rutier 2022. În România, consumul de alcool și/sau stupefiante, înainte de a te urca la volan, este strict interzis. Fiind o încălcare foarte gravă a unor legi, de-a lungul timpului, Justiția a revenit asupra lor pentru a le modifica. Se pare că încă o dată, legea a fost schimbată. Ce se întâmplă cu șoferii prinși atât sub influența alcoolului, cât și a drogurilor?

Șoferii depistați conducând pe drumurile publice în timp ce se află sub influența băuturilor alcoolice, și a drogurilor vor fi acuzați de o singură infracțiune, nu de două, a stabilit, în februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), printr-o decizie ce a fost publicată marți în Monitorul oficial.

Codul penal menționează cele două infracțiuni ca fiind separate, având fiecare pedepse de până la cinci ani de închisoare. Asta înseamnă că cei ce vor fi depistați în trafic de către organele de poliție sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, nu li se va aplica tratamentul de concurs al infracțiunilor, ce duce la majorarea pedepselor aplicate.

COD RUTIER 2022. Se modifică viteza legală, pe drumurile expres se merge ca pe autostradă

Judecătoria Bistrița l-a condamnat pe un șofer la un an și două luni de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului și la opt luni de închisoare pentru conducerea sub influența unor substanțe interzise, comasând cele două infracțiuni și aplicând tratamentul sancționatoriu al concursurilor de infracțiuni, respectiv majorarea cu o treime din cea mai redusă pedeapsă, rezultând o pedeapsă totală de un an, patru luni și 20 de zile de închisoare.

Totuși, inculpatul a susținut, prin avocatul său, că starea de pericol creată a fost doar una, pe fondul incapacității psihofizice a persoanei aflate în cele două situații incriminate de a conduce vehicule pe drumurile publice în condiții de siguranță.

Cod Rutier 2022. Curtea de Apel Cluj a solicitat ICCJ să se pronunțe asupra situației și să spună dacă conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, cu o îmbibație de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, și sub influența unor substanțe psihoactive, infracțiuni prevăzute separat de Codul penal, având fiecare pedepse cu închisoare de până la cinci ani sau amendă penală, trebuie judecată sub forma săvârșirii unei singure infracțiuni sau a două distincte, caz în care se va aplica sancțiunea aferentă concursului de infracțiuni.

ICCJ a stabilit, prin Decizia nr. 11/2022, care a fost publicată marți în Monitorul oficial, că „fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice, un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi aflându-se sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, infracțiune unică”.

În 2019, un studio arăta că, România se situează pe primul loc în Europa în clasamentul negativ al accidentelor rutiere grave produse în urma consumului de alcool. Este urmată de Croația și Polonia. La polul opus se situează Marea Britanie, Elveția și Suedia.

În România, peste 6% dintre accidentele rutiere grave sunt produse ca urmare a consumului de alcool, în contextul în care rapoartele Comisiei Europene înregistrează o rată de 99 decese într-un an la 1 milion de locuitori. Astfel, țara noastră se află pe primul loc în acest clasament negative.

Noi modificări în Codul Rutier 2022
Viitorii șoferi candidații ar putea să dea examenul auto la orice autoritate competentă de pe teritoriul României, nu doar în localitatea unde au domiciliul, așa cum este în momentul de față. Acest lucru este unul pozitiv, deoarece ar putea reduce aglomerația și programările care acum se fac pe termen lung.

De asemenea, tot de acolo ar putea ridica și permisul auto. Totodată, schimbările vizează modul în care candidații fac școala de șoferi în care se pregătesc. Cei care vor să obțină permisul auto vor fi nevoiți să dea mai întâi examenul teoretic, abia apoi să facă orele de pregătire practică.

Această nouă regulă a fost introdusă deoarece, în momentul de față, durează câteva săptămâni sau chiar luni pentru ca elevii să fie programați pentru proba de traseu.

Ultima modificare este aceea că, în momentul în care elevii vor da examenul auto practic, în mașină să fie prezent atât polițistul, cât și instructorul auto. Parlamentarii sunt de părere că acest lucru ar reprezenta un sprijin psihologic pentru candidați.

Noul proiect se află deocamdată în dezbatere la Senat. Mai întâi trebuie să treacă de camera decizională, Camera Deputaților, apoi va fi promulgat de președinte pentru a intra în vigoare.

COD RUTIER 2022, noi schimbări legislative. Permisul de conducere se va obţine mai greu, dar oriunde în ţară

Cod Rutier 2022. Deputații de la PSD, UDMR și PNL au votat în bloc pentru eliminarea articolului care definea comportamentul agresiv la volan. Conducătorul auto era sancționat cu suspendarea permisului pentru 30 de zile pentru asemenea abateri.

De asemenea, șoferii vitezomani prinși pe radar care circulă cu peste 70 km/h peste limita maximă de viteză primesc dovadă cu drept de circulație, asta după ce li se suspendă permisul.

„Cred că nu va mai fi o spaimă la fel de mare radarul. Pentru că practic se merge către respectarea normei de viteză atunci când trecem prin dreptul aparatului radar și apoi mersul cu orice altă viteză, că din moment ce nu putem fi opriți, din moment ce constatarea se face fără oprire, nu mai există consecințe. Legile fizicii rămân aceleași. Tot la 62 de km pe oră, impact frontal cu obstacol fix, un om nu mai poate supraviețui indiferent ce spune legea”, a spus Emil Gâtej, expert în conducerea defensivă.
Din păcate, țara noastră se află pe ultimul loc în UE în clasamentul siguranței rutiere. Numărul șoferilor care circulă peste viteza legală va crește dacă aceste măsuri sunt adoptate, spun experții în conducere defensivă.