Cod rutier 2022. Cum se completează constatarea amiabilă în caz de accident şi ce acte sunt necesare

Atunci când se produce un accident rutier minor, foarte multe persoane apelează la înțelegerea amiabilă, pentru a nu mai implica organele de poliție. Pentru a finaliza, însă, această procedură, în conformitate cu noul cod rutier, vei avea nevoie de mai multe acte și va trebui, de asemenea, să îndeplinești anumite condiții.

07 mai 2022, 13:51
Cod rutier 2022. Cum se completează constatarea amiabilă în caz de accident şi ce acte sunt necesare

Cod rutier 2022. În primul rând, trebuie ştiut că, atunci când are loc un astfel de accident, șoferul vinovat trebuie să predea celui păgubit documentele necesare pentru amiabilă, și anume: câte o copie după buletin, talonul auto, permisul și polița RCA.

Pentru a duce această procedură la bun sfârșit, este nevoie de asigurarea obligatorie, iar după completarea amiabilei, partea vătămată va trebui să avizeze dauna la asiguratorul unde conducătorul auto vinovat are RCA.

După ce a fost completată amiabila, există două opțiuni pentru a deschide un dosar de daună:

– În cazul în care partea vătămată deține o asigurare tip CASCO, dauna va trebui anunțată la asiguratorul personal (CASCO), urmând ca dosarul sa fie instrumentat prin intermediul acestui tip de asigurare, cu regres pe asigurarea RCA a vinovatului. Întrucât dauna este instrumentată prin regres, ea nu va afecta daunalitatea celui nevinovat.

– Fără CASCO, asiguratorul RCA al șoferului vinovat trebuie înștiințat.

Citeşte şi: Un nou sistem de pensii disponibil pentru români. De când intră în vigoare şi cum se poate contribui

Formularul de constatare amiabilă, care poate fi descărcat de AICI, ar trebui să fie întotdeauna la îndemâna oricărui șofer. Mai există însă și posibilitatea de a-l procura de la societatea de asigurare unde este înscrisă mașina.

Pentru ca acesta să fie considerat valabil, ambii șoferi trebuie să completeze un singur exemplar care cuprinde două foi auto-copiative. Datele necesare completării formularului pot fi găsite în: cartea verde a mașinii (polița RCA), permisul auto, certificatul de înmatriculare și cartea personală de identitate (buletin).

Este indicat ca procedura să fie finalizată în cel mult 24 de ore. Fila originală rămâne în posesia șoferului nevinovat, urmând ca partea vinovată să primeasca o copie a formularului de constatare amiabilă.

În ce condiţii se poate apela la constatarea amiabilă:

– din accident au rezultat numai pagube materiale;

– în accident au fost implicate numai două vehicule;

– nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;

– există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

Citeşte şi: Vouchere de 250 de lei. Veste proastă, nu toţi românii vor primi banii pe card de la 1 iunie 2022