Cod rutier 2022. Schimbare uriaşă, poliţiştii nu mai pot da amenzi pe baza înregistrărilor video

Polițiștii rutieri NU vor putea da amenzi și pe baza filmărilor șoferilor sau camerelor de supraveghere. Măsura a fost respinsă definitiv în parlament

09 feb. 2022, 16:32
Cod rutier 2022. Schimbare uriaşă, poliţiştii nu mai pot da amenzi pe baza înregistrărilor video

Cod rutier 2022. Din această lună, multes chimbări îi vizează peşoferi. Au apărut noi amenzi, s-au majorat cele existente, iar permisul poate fi reţinut foarte uşor şi recuperat tot mai greu.

Șoferii care încalcă legislația rutieră ar fi trebuit să poată fi sancționați și pe baza înregistrărilor video realizate de alți participanți la trafic, nu doar în baza constatării directe a polițistului sau a filmărilor realizate de acesta cu camere video omologate, dar proiectul ce conține măsura a fost respins definitiv marți de Parlament, ceea ce înseamnă că nu va mai ajunge să se aplice, scrie avocatnet.ro.

Cod rutier 2022.  Potrivit Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care a fost respinsă la Senat în 2019, iar marți a primit și respingerea definitivă la Camera Deputaților, sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic s-ar fi putut face în noi condiții.

După cum prevedea inițiativa legislativă, constatarea contravențiilor urma să se poată face și cu ajutorul “unor mijloace tehnice video folosite de participanții la trafic sau de autoritățile administrației publice locale”, nu numai așa cum se întâmplă în prezent, și anume prin constatare directă a polițistului sau înregistrarea video cu mijloace omologate și verificate metrologic.

Cod rutier 2022.  Totuși, înregistrările video nu ar fi putut fi folosite de polițiști decât dacă ar fi respectat anumite condiții, și anume dacă ar fi permis “stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, precum și a datei, orei și locului săvârșirii contravenției”.

COD RUTIER 2022 Veste teribilă pentru șoferii care suferă de anumite boli. Pot rămâne fără permis în doar trei zile!
Totodată, proiectul de act normativ stabilea și ce ar fi pățit cei care ar fi falsificat o înregistrare video sau ar fi prezentat o astfel de înregistrare unei unități de poliție. Mai exact, după cum apărea în document, falsificarea unei “înregistrări tehnice video prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării unor date” ar fi fost sancționată cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

Cod rutier 2022. Falsificarea unei înregistrări video ar fi trebuit sancționată doar în cazul în care aceasta era prezentată polițiștilor de către cel care a falsificat-o. De asemenea, ar fi fost sancționați și cei care doar prezentau o astfel de înregistrare falsificată, chiar dacă nu participau direct la falsificarea acesteia.

COD RUTIER 2022. Ce riscă şoferii care nu trag frâna de mână când parcheză. Amenzi colosale dacă eşti prins de radar
În condițiile în care clasa a IV-a de sancțiuni înseamnă aplicarea celor ce încalcă legislația rutieră a unui număr de puncte-amendă cuprins între nouă și 20, iar punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, cei care ar fi falsificat sau care ar fi prezentat înregistrări falsificate ar fi riscat amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.