COD RUTIER 2022. Şoferii care dau flashuri sau frânează brusc riscă amenzi de peste 1000 de lei şi suspendarea permisului

România și-a menținut ultimul loc în topul european al siguranței rutiere, astfel că de la 1 ianuarie 2022 au intrat în vigoare noi sancţiuni.

18 ian. 2022, 08:03
COD RUTIER 2022. Şoferii care dau flashuri sau frânează brusc riscă amenzi de peste 1000 de lei şi suspendarea permisului

Cod rutier 2022. Noul an a venit, încă din prima zi, cu modificări importante în Codul Rutier. Sunt schimbări care îi privesc în mod direct şi pe cei care plănuiesc să îşi ia permisul, dar şi pe milioanele de români care au deja carnet.

Începând cu luna ianuarie intră în vigoare noi reguli de circulație pentru șoferi. Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a vorbit despre principalele modificari aduse Codului Rutier.

COD RUTIER 2022: Greşeala banală care îţi poate aduce o amendă de 700 de lei la un control de rutină
Iată ce amenzi și sancțiuni pot primi șoferii care nu respectă regulile de circulație: “Un șofer care folosește în mod abuziv claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, frânarea bruscă cu scopul de a-l incomoda sau intimida pe șoferul din spate vor fi sancționate. Până în prezent, sancțiunile contravenționale erau aplicate pentru cauze generatoare ale accidentelor rutiere, dar acum trebuie să incriminăm și acest comportament abuziv pentru că șoferii pot conduce preventiv. Sancțiunea pentru acest comportament agresiv este prevăzută cu o amendă între 580 lei și 725 lei, iar permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 30 zile, dar dacă acel comportament agresiv are ca urmare și un accident în care s-au produs pagube materiale, sancțiunea contravențională crește până la 1 160 lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

COD RUTIER 2022. Amenzi uriaşe pentru consumul de alcool la volan
„În ceea ce privește circulația pe banda de urgență a străzii, această faptă va fi prevăzută cu suspendarea permisului de conducere. Bineînțeles, cresc și alte sancțiuni contravenționale și aici mă refer la consumul băuturilor alcoolice, conducerea cu peste 70 de km la oră pe drumurile publice, față de limita legală.”

Manevre considerate agresive

  • Flash-uri și claxonat în mod repetat
  • Slalom printre mașini
  • Circulat foarte aproape de alt vehicul
  • Accelerare prin patinare excesivă, în gol
  • Întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână
  • Conducerea pe o roată a motocicletei

COD RUTIER 2022.

De asemenea, un nou alineat se adaugă și la articolul 102, ce prevede amenzi între 1.300 de lei și 2.900 de lei:

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a următoarelor fapte:

a) depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
b) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
c) efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Joi, 13 ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Apar astfel noi reguli în Codul Rutier 2022. Cele mai importante îi vizează pe cei care vor să obțină permisul de conducere.

Iată toate situațiile în care trebuie făcute cursurile amintite mai sus:

  • obținerea pentru prima dată a permisului auto;
  • când se dorește obținerea permisului după ce acesta fusese anterior anulat prin hotărâre judecătorească;
  • pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului, în cazul în care polițiștii au decis acest lucru:
  • polițiștii pot decide și să oblige șoferul să facă aceste cursuri, ca sancțiune complementară, atunci când șoferul face un accident și se dovedește că a condus sub influența băuturilor alcoolice, că a trecut pe roșu sau că nu a acordat prioritate la pietoni.