Cod rutier 2023. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferii care uită asta! La ce trebuie să aveţi grijă

Începând cu data de 2 martie 2023, polițiștii vor putea da amenzi dacă şoferul nu şi-a preschimbat permisul sau talonului auto ori nu şi-a radiat vehiculul deținut în termenul legal, după ce s-au făcut mai multe schimbări la Codul Rutier.

06 feb. 2023, 12:19
Cod rutier 2023. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferii care uită asta! La ce trebuie să aveţi grijă
Cod rutier 2023. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferii care uită asta! La ce trebuie să aveţi grijă

Cod rutier 2023. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferii care uită asta! Conducătorii auto vor putea fi amendaţi cu până la 3.000 de lei dacă nu respectă noile reguli, printre care preschimbarea permisului sau talonului auto ori radierea vehiculul deținut în termenul legal. De asemenea, şoferii vor mai putea fi sancţionaţi şi pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate, potrivit unei ordonanțe oficializate pe 31 ianuarie 2022. În plus, deținătorii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

Citeşte şi: Cod Rutier 2023. Greşeala banală care îţi aduce amenzi uriaşe. Şoferii, taxaţi cu 580-2900 de lei şi fără să fie la volan!

Totodată, una dintre cele mai importante schimbări stabilite prin OG 11/2023, la Codul Rutier, este abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, șoferii vor putea fi amendați de către acești polițiști, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru:

– neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare

– neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege

– neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege

– deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Citeşte şi: COD RUTIER 2023. Care este alcoolemia la care ți se suspendă permisul de conducere. De la ce valoare rişti să ţi se deschidă dosar penal

Amenzile prevăzute în Codul Rutier pentru contravențiile de mai sus sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.