Cod Rutier 2023. Combinațiile de trei litere interzise pe plăcuțele de înmatriculare

Schimbări Cod Rutier 2023. Legislația se modifică pentru toți șoferii. Unele combinații de cifre nu mai sunt permise pe plăcuțele de înmatriculare.

13 sept. 2023, 21:42
Cod Rutier 2023. Combinațiile de trei litere interzise pe plăcuțele de înmatriculare
Cod Rutier 2023. Combinațiile de trei litere interzise pe plăcuțele de înmatriculare

Cod Rutier schimbat în România. Vor f inroduse noi schimbări ale reglemntărilor auto în vigoare, după ce un proiect normativ în acest sens a fost adoptat de Guvern. Scopul este schimbarea modului în care sunt eliberate plăcuțele de înmatriculare către cetățeni și de a clarifica interdicția de înmatriculare a mașinilor furate din străinătate.

Citește și: COD RUTIER. Peste 800 de radare inteligente pe drumurile României, începând din 2024

Cod Rutier 2023: reguli noi privind numerele de înmatriculare

Un nou proiect normativ a fost adoptat de Guvern pentru modificarea Codului Rutier în România. Există o serie de schimbări care urmează să fie aplicate, iar una dintre acestea vizează modul în care sunt eliberate plăcuțele de înmatriculare și se dorește și clarificarea interdicției de înmatriculare a mașinilor care au fost furate în străinătate. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Afacerilor Interne.

Prin acest proiect normativ se dorește și introducerea unor plăcuțe de înmatriculare special concepute pentru Primării. Indicativul va fi format doar din cifre și vor înlocui abrevierile denumirilor localităților. Scopul central al acestei măsuri reprezintă identificarea facilă a vehiculelor de acest gen în trafic.

O altă măsură a actului normativ vizează modul în care sunt eliberate permisele internaționale de conducere. În proiectul inițial de MAI se propune ca acest act să fie eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări. La momentul actual, permisul internațional de conducere se eliberează prin ACR (Automobil Clubul Român).

Acest proiect normativ prin care se cere modificarea Codului Rutier în România a fost conceput pentru că tot mai multe autoturisme furate în străinătate ajung pe străzile din România.

„Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, se arată în documentul ce poate fi consultat AICI. Hotărârea nr. 815 din 8 septembrie 2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 822 din 12 septembrie 2023.

De altfel, potrivit proiectului normativ, se propune și schimbarea plăcuțelor de înmatriculare. Este vorba despre cele ale autoturismelor înregistrate la MApN, MAI, SRI și cele ale Serviciului de Pază și Protecție. Se dorește ca acestea să fie compuse din abrevierea denumirii instituției cu majuscule și număr de ordine.

Citește și: Cod rutier 2023. Anunţ important pentru românii cu permise din Diaspora, se decide vineri în Guvernul Ciolacu