Cod rutier 2023. Schimbare de ultimă oră, vor fi afectaţi toţi şoferii din România

O nouă propunere legislativă care vizează modificări ale Codului Rutier se află, în acest moment, în lucru la Parlamentul României. Dacă va fi promulgată, legea va afecta toţi şoferii din România.

09 nov. 2023, 16:29
Cod rutier 2023. Schimbare de ultimă oră, vor fi afectaţi toţi şoferii din România
Cod rutier 2023. Schimbare de ultimă oră, vor fi afectaţi toţi şoferii din România

Cod rutier 2023. Una dintre schimbări face referire la relațiile dintre Poliția Rutieră și șoferi Astfel, proiectul de lege prevede că „în vederea stabilirii unor relații civilizate, calme și deschise, autoritatea competentă stabilește reguli de comportament specifice polițistului rutier în relația cu participanții la trafic și le supune Guvernului spre aprobare prin hotărâre”, scrie DCBusiness. De asemenea, propunerea legislativă vizează și restricții în ceea ce privește mașinile cu motor puternic. Concret, șoferilor cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi celor care au o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, „le este interzis să conducă vehicule care depășesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice”. Legea schimbă şi numărul minim de ore de pregătire teoretică la şcolile de şoferi, care va fi de 25, iar cel de pregătire practică va fi de 45.

Citeşte şi: Apare un nou sprijin financiar de la stat. Cine sunt românii care vor primi bani în plus de la 1 ianuarie 2024

Potrivit noului proiect de lege, examinarea pentru obținerea permisului de conducere se poate realiza şi de către examinatori, persoane fizice atestate de către autoritatea competentă potrivit normelor de aplicare a prezentei legi, adică examinatorii nu vor fi neapărat doar polițiști: „Desemnarea examinatorului, angajat al autorităţii competente prevăzute la alin. (1) sau persoană fizică atestată, se realizează prin tragere la sorți”.

Citeşte şi: Florin Barbu, atac dur la adresa celor care vor să interzică sacrificarea şi vinderea porcilor. „Gospodăriile românilor şi hrana populaţiei nu sunt subiecte politice”

Altfel, șoferii agresivi la volan și care au un anumit comportament în trafic, riscă 725 de lei amendă și suspendarea permisului pe loc!  Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea de către conducătorul unui vehicul pe drumuri publice a unor manevre de natură a pune în pericol siguranța participanților la traficul rutier.

Potrivit Codului rutier, sunt vizați șoferii „care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens”.

De asemenea, din categoria conducerii agresive fac parte și întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână sau pornirea de pe loc „cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare”. Și motocicliștii care vor conduce doar cu o roată pe sol, dar și șoferii care folosesc semnalele luminoase sau sonore pentru a-i face pe conducătorii din fața lor să se dea la o parte, vor fi sancționați.