COD RUTIER 2023. Schimbare majoră pentru toţi şoferii, se aplică de luni

Se schimbă modul de restituire a permisului de conducere reținut de polițiști. Modificarea a apărut deja în Monitorul Oficial.

14 aug. 2023, 12:27
COD RUTIER 2023. Schimbare majoră pentru toţi şoferii, se aplică de luni
Codul Rutier 2023. Amenzi usturătoare pentru șoferii vitezomani

COD RUTIER 2023. Propunerile Ministerului de Interne privind modificarea condiţiilor de restituire a permisului de conducere reţinut şi a celor de dobândire a permisului de conducere românesc de către şoferii care deţin permise eliberate de alte state intră în vigoare începând de luni.

Cod rutier 2023. Schimbări majore pentru înmatricularea maşinilor şi preschimbarea permiselor

Guvernul a adoptat în ședința de joi, 10 august, Ordonanţa nr. 29/2023 prin care se modifică OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Direcţia Informare şi Relaţii Publice din MAI.

COD RUTIER 2023. Ordonanța, care intră în vigoare de azi, introduce posibilitatea restituirii permisului de conducere – reţinut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenţei unor substanţe din categoria celor psihoactive – în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituţiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absenţa din organism a substanţelor psihoactive.

Până acum restituirea se putea face doar în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

COD RUTIER 2023. O altă modificare importantă prevăzută de OG nr. 23/2023 îi privește pe cetăţenii care deţin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere. Aceștia se vor putea înscrie la examenul pentru obţinerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei şcoli de şoferi, cum prevedea legislaţia până în prezent.

Peste 770.000 de certificate de înmatriculare şi aproape 512.000 de permise conducere au fost eliberate de structurile Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu aproximativ 5% faţă de perioada similară a anului trecut, informează luni MAI.

În intervalul menţionat, au fost operate 108.694 radieri (cu 2,21% mai multe ca în primele şase luni ale anului precedent) şi a crescut şi numărul autorizaţiilor provizorii de circulaţie emise, respectiv 232.368 în 2023, faţă de 220.380 în 2022. De asemenea, numărul plăcilor cu numere de înmatriculare eliberate a crescut în prima jumătate a anului 2023 la 1.617.387, cu 69.579 mai multe ca în anul precedent, precizează MAI într-un comunicat transmis AGERPRES.

Printre serviciile oferite de DGPCI, se numără cel de susţinere, la cerere, a probei teoretice a examenului pentru obţinerea permisului auto, în limbile engleză, franceză şi germană, chestionarele pentru familiarizarea candidaţilor cu aplicaţia informatică fiind disponibile, inclusiv în aceste limbi, pe site-ul DGPCI.

De asemenea, în cazul probei practice, persoanele interesate de reprogramarea sau suplimentarea de locuri se pot adresa serviciului unde se susţine examenul. Datele de contact sunt disponibile pe site-ul Instituţiei Prefectului din judeţul în cauză.

Doritorii pot păstra combinaţia numărului de înmatriculare, taxa pentru acest serviciu fiind de 30 de lei şi poate fi plătită înainte de înstrăinarea autovehiculului. Dacă plata este făcută printr-o metodă de plată alternativă, pentru moment, după efectuarea plăţii, solicitantul trebuie să se prezinte fizic la ghişeul instituţiei, pentru a prezenta dovada plăţii şi pentru a comunica combinaţia numărului de înmatriculare pe care doreşte să o păstreze.

Detalii privind datele de contact, programul de lucru cu publicul şi modul de primire a solicitărilor pentru efectuarea operaţiunilor dorite (cu programare on-line şi/sau prezentare direct la ghişeu) sunt disponibile accesând site-ul Instituţiei Prefectului din judeţul de interes, respectiv site-ul Instituţiei Prefectului – Municipiul Bucureşti.

Cod rutier schimbat. Cum poţi contesta mai uşor amenzile, decizia este la Monitorul Oficial, se aplică din weekend

În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităţilor din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, cu menţiunea că a fost obţinut un nou permis de conducere în România.

Totodată, este instituită posibilitatea ca persoanele care nu au reşedinţă sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă ţară. Până la aprobarea OG nr. 29/2023, acest lucru era permis doar cetăţenilor care aveau reşedinţa sau domiciliul în România.

Cod rutier 2023. Schimbarea apărută în Monitorul Oficial care creşte consumul de combustibil

Cod rutier 2023. Șoferii sunt obligați să aprindă luminile de întâlnire pe orice drum. În ziua de 13 iunie, în Monitorul Oficial, a fost publicată legea care îi obligă pe șoferi să circule cu luminile de întâlnire (faza scurtă) pe toate categoriile de drumuri. Dacă până la această lege, obligația era doar pentru autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale europene, acum luminile de zi sunt obligatorii în orice deplasare.

Amendă uriaşă pentru şoferii care pun în parbriz o fotografie cu o persoană decedată. Ce prevede noul Cod Rutier

Mulți șoferi se plâng, în special pentru că această lege presupune și o creștere a consumului de carburant. ”Adevărul este că au dreptate, crește consumul de carburant, doar că becurile din ziua de astăzi consumă atât de puțin încât, dacă ar fi să facem calculul, probabil că mergând toată ziua cu farurile aprinse este ca și cum ai accelera o dată din greșeală în plus, probabil vorbim despre câteva grame de combustibil, care aduc mult mai mult avantaj” a spus Titi Aur în emisiunea ”DC Conducem” de astăzi.

Instructorul de conducere defensivă a explicat, în continuare, că un mare avantaj este că ”o mașină cu farurile aprinse este observată cu 3 secunde înainte decât mașinile cu farurile stinse, vorbim pe timp de zi, ceea ce reprezintă un mare avantaj. Toată lumea te observă cu trei secunde înainte față de situația în care nu aveai farurile aprinse”.