Cod rutier 2023. Şoferii pierd permisul auto dacă refuză testarea pentru alcool sau substanţe psihoactive

Prin recentele modificări aduse Codului Rutier, permisul de conducere va putea fi retras de poliția rutieră în cazurile în care șoferul refuză testarea privind alcoolemia prezența substanțelor psihoactive în organism.

24 feb. 2023, 18:48
Cod rutier 2023. Şoferii pierd permisul auto dacă refuză testarea pentru alcool sau substanţe psihoactive
COD RUTIER 2023. Care este alcoolemia la care ți se suspendă permisul de conducere. De la ce valoare rişti să ţi se deschidă dosar penal

Cod rutier 2023. Prin Hotărârea nr. 130/2023 s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.  Astfel, din 17 februarie 2023 toți deținătorii de permis de conducere trebuie să cunoască noile reglementări, detaliate și explicate în continuare.

Cod rutier 2023. Amenda pentru această abatere a crescut la 11.000 de lei! Legea promulgată îi loveşte rău pe români în weekend

O modificare semnificativă adusă reglementărilor rutiere este cea privitoare la retragerea carnetului auto în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive. Polițistul poate dispune de acum retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. (1) din Regulament). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

Noile reglementări vizează, mai mult, și definirea acțiunii de retragere a permisului de conducere care, potrivit art. 2, pct. 6. din Regulament, este o măsură de reținere a carnetului de șofer, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie, dispusă de poliția rutieră. Titularului permisului i se va înmâna de către polițistul rutier dispoziția de retragere.

Aceasta va cuprinde atât data, ora și locul unde a fost încheiată, cât și datele polițistului rutier. În ceea ce privește posesorul carnetului de conducere, acesta își va oferi datele personale (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu/reședință, număr și serie a cărții de identitate). În acest act se vor însemna, totodată, perioada retragerii și motivul dispoziției.

COD RUTIER 2023. Închisoare pentru şoferii băuţi sau drogaţi dacă au produs accidente mortale. „Legea Anastasia” a trecut de Senat

Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale)  sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.
Ce mai este important de avut în vedere este faptul că de acum înainte nu doar polițiștii rutieri, ci și polițiștii de frontieră pot efectua verificări în evidența permiselor de conducere retrase.

Unde este reținut permisul de conducere
Permisul de conducere va fi reținut la serviciul poliției rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată contravenția, chiar dacă titluarul permisului are domiciliul în alt județ, până la restituire, anulare, dispunerea de interdicție de a conduce sau introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, urmând ca după acest moment să se trimită serviciului poliției rutiere de pe teritoriul unde titularul este avut în evidența autorităților.

Serviciul poliției rutiere de pe raza unde s-a săvârșit contravenția efectuează imediat mențiunea privind retragerea permisului de conducere în evidența documentelor reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule. Alte modificări aduse reglementărilor rutiere intrate în vigoare în februarie 2023 au fost deja tratate de redacția avocatnet.ro aici și aici.