Cod rutier 2024. Ce documente nu trebuie să lipsească şoferilor atunci când sunt opriţi de poliţie

Şoferii trebuie să aibă asupra lor mai multe documente pentru a le prezenta la control, în cazul în care sunt opriţi de poliţia rutieră, iar dacă unele pot fi şi în format electronic, pe altele trebuie neapărat să le aibă în original.

25 feb. 2024, 15:45
Cod rutier 2024. Ce documente nu trebuie să lipsească şoferilor atunci când sunt opriţi de poliţie

Conform noilor prevederi ale Codului Rutier 2024, șoferii sunt puși în fața unei obligații clare: să aibă asupra lor documentele în original atunci când se află la volan. Această măsură este importantă, deoarece prezentarea de copii ale documentelor nu mai este suficientă. Mai mult, poate atrage amenzi considerabile pentru șoferii opriți în trafic.

Codul Rutier 2024 stabilește că, la cererea polițistului rutier, conducătorii auto sunt obligați să înmâneze:

– documentul de identitate

– permisul de conducere

– documentul de înmatriculare a vehiculului

Toate aceste documente trebuie să fie în original. În caz contrar, aceștia riscă să primească amenzi piperate.

Cod rutier 2024. În ce formă poate fi prezentată poliţa RCA

Amenzile vor fi aplicate nu doar în situația în care șoferul nu are deloc documentele asupra sa, ci și atunci când prezintă doar copii ale acestora. Potrivit Codului Rutier, citat de Capital, nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni sub forma a 6-8 puncte de amendă.

Codul Rutier spune că asigurarea obligatorie RCA poate fi prezentată sub formă de copie sau în format electronic.

Amenda pentru nerespectarea acestei obligații este încadrată în clasa a III-a de sancțiuni și poate ajunge la valori cuprinse între 990 și 1.320 de lei.

Polițiștii au posibilitatea să verifice rapid identitatea conducătorului auto prin intermediul stației de comunicare. Există, însă, circumstanțe în care sistemul poate întâmpina dificultăți. De aceea, importanța prezentării documentelor originale în trafic este cu atât mai accentuată, asigurând respectarea legii și evitarea consecințelor neplăcute pentru șoferi.

Citeşte şi: Salarii 2024. Angajaţii care au pierdut cel puţin 60 de lei la leafă după majorarea de 5% din ianuarie