COD RUTIER 2024. Şoferii care au condus beţi sau drogaţi, fără permis 10 ani

Senatul a votat luni legea prin care şoferii condamnaţi pentru conducerea vehiculelor băuţi sau drogaţi pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani.

11 dec. 2023, 19:15
COD RUTIER 2024. Şoferii care au condus beţi sau drogaţi, fără permis 10 ani
Cei care sunt prinși la volan sub influența drogurilor sau a alcoolului riscă să rămână fără permis

COD RUTIER 2024. Legea care modifică legea rutieră a primit vot în Parlament, niciun senator nu a votat împotrivă. Acum, legea merge la vot final în Camera Deputaţilor.

Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), fost ministru al Justiţiei, anunţă, luni, că Senatul a votat legea prin care şoferii condamnaţi pentru conducerea vehiculelor băuţi sau drogaţi pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani.

„Aşa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morţi pe drumurile României, declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii şase ani. După Legea Anastasia, a venit, ţinându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, spune Cazanciuc, pe pagina sa de Facebook.

În favoarea legii au votat 101 senatori Niciunul nu a votat împotrivă. Legea merge pentru decize finală la Camera Deputaţilor.,

COD RUTIER 2023. Şoferii băuţi sau fără permis care au provocat un acccident mortal vor merge direct la închisoare. Ce este Legea „Anastasia”

Cod rutier 2024. Închisoare pentru șoferii băuți

Odată cu promulgarea Legii Anastasia, astfel de fapte vor fi pedepsite cu închisoare, fără posibilitatea suspendării pedepsei sub supraveghere.

Scopul acestei legi este de a reduce numărul accidentelor rutiere și de a salva vieți.

România se află în continuare în vârful clasamentelor sumbre privind numărul deceselor în accidente rutiere din Uniunea Europeană.

Inconștiența șoferilor, starea tehnică a mașinilor și infrastructura precară sunt factori care fac din accidentele rutiere o situație normală în România.

O statistică recentă a UNSAR confirmă această realitate și plasează România pe primul loc în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește accidentele rutiere.

Cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din UE

În 2022, România a avut cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din întreaga Uniune Europeană: 85,1 persoane la 1 milion de locuitori.

Această cifră vine după un an în care România a înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere în ultimul deceniu, ceea ce arată că situația pe drumurile noastre este în continuare îngrijorătoare.

COD RUTIER 2023. Închisoare pentru şoferii băuţi sau drogaţi dacă au produs accidente mortale. „Legea Anastasia” a trecut de Senat

Aceste statistici arată care sunt cele mai periculoase intervale ale zilei pe străzile și drumurile din România.

Începutul anului 2023 a adus în atenție și prăbușirea Euroins, ceea ce arată că mulți români nu caută să aibă o asigurare minimă în caz de accident, din diferite motive.

Nu este surprinzător faptul că cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România sunt implicate anual în accidente rutiere soldate cu pagube materiale, vătămări corporale și decese, conform statisticii UNSAR.

De ce Legea Anastasia

Senatorul Robert Cazanciuc a afirmat, într-o postare pe Facebook din noiembrie, că „dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.

Anastasia a murit de Ziua Copilului, iar la volan era o femeie care nu trecuse niciodată pe la o şcoală de şoferi.  „Ar fi singura mea alinare în momentul de faţă, acum, pentru că dacă nu s-a făcut dreptate pentru sufleţelul Anastasiei, dacă s-ar face legea şi ar fi aprobată ar fi singura mea alinare. Că s-a putut face ceva pentru fetiţa mea. Sa fie mai aspră, dar să fie corectă. Viaţa Anastasiei, în momentul ăsta, costă doar 300 de ore în folosul comunităţii. Atât! „, a spus tatăl Anastasiei după ce magistraţii au considerat că şoferiţa se face vinovată doar pentru conducere fără permis.