Cod rutier 2024. Trusa de prim ajutor şi stingătorul nu mai sunt suficiente. Cutia care va trebui să nu lipsească din maşină din iulie 2024

Poliţia a aflat de accidentul în care a fost implicat Gigi Becali fără ca acesta să sune la poliţie. Din acest an, maşinile noi vor avea în plus o cutie neagră pe modelul avioanelor, extrem de importantă în analizarea evenimentelor rutiere grave.
Filip Stan
15 ian. 2024, 10:11
Cod rutier 2024. Trusa de prim ajutor şi stingătorul nu mai sunt suficiente. Cutia care va trebui să nu lipsească din maşină din iulie 2024

Cod rutier 2024. Cutia neagră devine obligatorie pentru mașinile noi – O cutie mică va fi obligatorie în toate mașinile noi din iulie 2024. Poate fi deosebit de important pentru șoferi în cazul unui accident. Din 7 iulie 2024, o „cutie neagră” va fi obligatorie pentru toate vehiculele nou înmatriculate. După cum raportează ADAC, așa-numitul Event Data Recorder (EDR) înregistrează o perioadă scurtă de timp înainte și după accident, în cazul unui accident. Un EDR este deja instalat în multe vehicule astăzi. În cazul unui accident, sunt înregistrate 5 secunde înainte și 0,3 secunde după. Acestea includ date precum viteza, turația motorului, unghiul de virare și dacă airbag-ul a fost declanșat. Totul funcționează folosind datele GPS. Caseta înregistrează permanent toate datele și le suprascrie din nou. Datele sunt salvate doar dacă vehiculul se accidentează.

Datele sunt stocate inițial doar local în vehicul. Acestea pot fi citite prin interfața OBD sau pe unitatea de control airbag, unde este instalat de obicei EDR. Trebuie menționat că inițial doar proprietarul vehiculului sau șoferul au voie să acceseze datele înregistrate.

Cod rutier 2024. Poliția are nevoie de o hotărâre judecătorească pentru a le putea citi. ADAC subliniază că EDR nu poate înlocui reconstituirea convențională a accidentelor. Salvează doar date despre propriul vehicul, dar nu despre alți utilizatori ai drumului. În schimb, este o sursă suplimentară de informații.

COD RUTIER 2024. Schimbare majoră pentru şoferi, cel mai mic accident va ajunge automat la poliţie

Cod rutier 2024. Şoferii din România trebuie să țină cont de noile inițiative privind siguranța rutieră, în contextul în care volumul traficului și numărul accidentelor sunt în creștere. Prin urmare, s-a luat decizia ca mașinile să aibă o cutie neagră, exact ca avioanele. Numărul mașinilor care circulă pe drumurile publice din România este în creștere de la o lună la alta, la fel și numărul accidentelor rutiere care, de multe ori, sunt soldate și cu victime. Se estimează că 19 800 de persoane au murit anul trecut în accidente rutiere, ceea ce înseamnă o creștere cu 1 000 (+ 5 %) față de 2020, dar reprezintă totuși cu aproape 3 000 (-13 %) de decese mai puțin față de perioada anterioară pandemiei (2019).

Din păcate, România ocupă primul loc în ceea ce priveşte rata mortalităţii în accidente, înregistrând 86 de morţi la un milion de locuitori.

Următoarele locuri sunt ocupate de Bulgaria și de Croația, care au avut un număr apropiat de pierderi, anume 78 și 71 de decese la un milion de locuitori.

La polul opus, cu doar 21 de decese la un milion de locutori, Suedia este ţara cu cele mai sigure drumuri, iar lista este continuată de Danemarca și Irlanda, care au înregistrat 26, respectiv 31 de decese.

Cod rutier 2023

 

Din dorința de a spori siguranța rutieră, autoritățile vin cu noi inițiative în acest sens, care să fie atât în sprijinul șoferilor, cât și a celorlalți participanți la trafic, cum ar fi pietonii și cicliștii, care, de cele mai multe ori, sunt și mai vulnerabili.

Prin urmare, s-a considerat că, în scopul de a reduce la minimum numărul de vătămări și decese, este necesară introducerea unui set de tehnologii noi. Pe 27 noiembrie 2019, apărea Regulamentul 2019/2144 al Parlamentului European și al Consiliului, aplicabil de la 6 iulie 2022, în care se vorbește despre un dispozitiv de înregistrare a datelor privind evenimentele, un fel de „cutie neagră” a avioanelor.

Această cutie neagră, în cazul avioanelor, stochează datele înregistrate în timpul zborului și sunt de folos în anchetele efectuate ulterior accidentelor aviatice, mai ales atunci când vine vorba de cauzele producerii. Ea înregistrează două ore de conversație și zgomote de fundal din timpul zborului și are, de fapt, culoarea portocalie pentru a putea fi identificată cu ușurință printre resturile aparatelor de zbor

COD RUTIER 2024, cel mai mic accident va fi monitorizat. Schimbare majoră pentru toţi şoferii de azi, dispozitiv OBLIGATORIU inclusiv pe camioane DOCUMENT

COD RUTIER 2023. Toate mașinile noi din Europa trebuie dotate cu „cutii negre”, începând din 6 iulie. Momentan, regula se aplică maşinilor noi, dar, din 7 iulie 2024, toate mașinile din Uniunea Europeană vor trebui să aibă sistem EDR, nu doar cele noi.

Regulamentul revizuit privind siguranța generală a vehiculelor din Uniunea Europeană, prin care sunt introduse noi elemente obligatorii de siguranță în trafic pentru toate categoriile de vehicule, inclusiv în vederea trecerii la condusul complet autonom, a intrat astăzi în vigoare.

Noul regulament introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistență pentru conducătorul auto, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și stabilește cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate și complet autonome în UE, transmite Comisia Europeană.

Comisia estimează că noile măsuri vor ajuta la salvarea a peste 25.000 de vieți și la evitarea a cel puțin 140.000 de vătămări corporale grave până în 2038.

Cod rutier 2024. Trusa de prim ajutor şi stingătorul nu mai sunt suficiente. Cutia care va trebui să nu lipsească din maşină din iulie 2024

“Având în vedere că intrarea în vigoare a Regulamentului privind siguranța generală împuternicește Comisia să completeze cadrul juridic pentru vehiculele automatizate și conectate, Comisia va prezenta în această vară norme tehnice pentru omologarea vehiculelor complet autonome, UE devenind astfel un pionier în domeniu. Aceste norme vor contribui la creșterea încrederii cetățenilor, la stimularea inovării și la îmbunătățirea competitivității industriei europene a autovehiculelor”, potrivit Executivului UE.

Norme privind siguranța generală

Începând de astăzi, noile măsuri care introduc funcții de siguranță pentru asistarea conducătorului auto includ:

•   Pentru toate vehiculele rutiere (și anume, autoturisme, camionete, camioane și autobuze): asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență;

•  Pentru autoturisme și camionete: funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și frânarea automată;

•   Pentru autobuze și camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Normele se vor aplica mai întâi noilor tipuri de vehicule, începând de miercuri, și ulterior tuturor vehiculelor noi, începând cu 7 iulie 2024. Unele dintre noile măsuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.

Norme tehnice pentru automobilele automatizate

Pe baza Regulamentului privind siguranța generală, Comisia intenționează să adopte în această vară norme tehnice pentru vehiculele automatizate și conectate, axându-se în special pe vehiculele automatizate care înlocuiesc conducătorul auto pe autostrăzi (automatizare de nivel 3) și pe vehiculele complet autonome, cum ar fi navetele urbane sau robotaxiurile (automatizare de nivel 4).

Noile norme vor alinia legislația UE la noile norme ale ONU privind automatizarea de nivel 3 și vor stabili o nouă legislație tehnică a UE pentru vehiculele complet autonome, primele norme internaționale de acest tip.

Normele tehnice stabilite prin intermediul unui act delegat și al unui act de punere în aplicare vor permite efectuarea unei evaluări cuprinzătoare a siguranței și a maturității vehiculelor complet automatizate înainte ca acestea să fie introduse pe piața UE. Ele vor include procedurile de încercare, cerințele în materie de securitate cibernetică, normele de înregistrare a datelor, precum și monitorizarea performanței în materie de siguranță și cerințele de raportare a incidentelor de către producătorii de vehicule complet autonome.

COD RUTIER 2024. Autoturismele vor fi nevoite să poarte la bord, prin lege, o cutie neagră, precum avioanele. Implementarea acestuia se va face în două etape, notează reuters.com.

Prima etapă prevede că, începând cu data de 6 iulie, toate modelele noi de autoturisme, camioane, autobuze și vehicule comerciale aprobate vor trebui să includă acest nou sistem în echipamentele lor de serie. Peste doi ani, în iulie 2024, toate mașinile care vor fi înmatriculate pentru prima dată vor fi nevoite să îndeplinească această cerință.

Noul dispozitiv, cunoscut colocvial ca o cutie neagră prin analogie cu cele folosite în aviație, primește denumirea tehnică de EDR (Event Data Recorder). Funcția sa este de a înregistra un număr mare de date care sunt utilizate pentru a analiza circumstanțele anterioare unui accident.

Mai exact, EDR înregistrează informațiile care sunt generate în timp ce vehiculul se află în mișcare. Şi salvează informațiile care apar în intervalul de timp cuprins între 30 de secunde înainte de producerea accidentului și 10 secunde după.

În datele stocate de EDR sunt înregistrate variabilele diferiților parametri ai mașinii. Printre altele, se înregistrează viteza, accelerația, frânarea, poziția volanului sau starea centurilor de siguranță. De asemenea, se va ști dacă au fost activate semnalizatoarele sau luminile. Precum și forța impactului (longitudinală și laterală), turația motorului și înclinarea vehiculului.

Introducerea cutiei negre pentru mașini ridică, evident, mai multe semne de întrebare în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private.

Cutiile negre nu vor putea fi dezactivate, dar datele pe care le colectează vor fi anonimizate. Un dispozitiv de înregistrare a datelor privind evenimentele nu poate înregistra și stoca ultimele patru cifre din numărul de identificare a vehiculului sau orice altă informație care ar putea permite identificarea individuală a vehiculului ori a proprietarului sau a deținătorului acestuia.

CE a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra convorbirile de la bord, ca în cazul avioanelor. Iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.

Detalii despre cutia neagră
Noua cutie neagră pentru mașini vine cu tot felul de aplicații de siguranță: înregistrează toate datele de conducere, de la viteză și accelerație, până la utilizarea centurii și frânare.

De asemenea, include sisteme avansate care ajută șoferii să respecte limita de viteză. În plus, există o opțiune de instalare a unui blocaj cu alcool.

La fel ca în avioane, dispozitivul ar veni cu un înregistrator de date în vehicul pentru incidente, cu diferența fiind că nu va înregistra nicio conversație în interiorul vehiculului.

Cutia neagră sau EDR
Noul dispozitiv, cunoscut sub numele colocvial de cutie neagră prin analogie cu cele utilizate în aviație, este cunoscut din punct de vedere tehnic sub numele de EDR (Event Data Recorder). Funcția sa este de a înregistra o cantitate mare de date utilizate pentru a analiza circumstanțele care au dus la producerea unui accident.

Mai exact, EDR înregistrează informațiile generate în timpul funcționării vehiculului și stochează informațiile produse între 30 de secunde înainte de accident și 10 secunde după accident.

COD RUTIER. Coşmar pentru şoferii care calcă acceleraţia, apar radarele fixe în oraşe

Potrivit elpais.com, în datele stocate de EDR sunt înregistrate variabilele diferiților parametri ai mașinii. Printre altele, se înregistrează viteza, accelerația, frânarea, poziția volanului sau starea centurilor de siguranță. De asemenea, se va ști dacă au fost activate semnalizatoarele sau luminile, precum și forța impactului (longitudinală și laterală), turația motorului și înclinarea vehiculului.

Cutia neagră, o cutie mică atașată sub scaunul șoferului, stochează aceste informații importante pe un microcip. Astfel, după un accident, doar anchetatorii, autoritățile judiciare și agențiile oficiale de siguranță rutieră vor avea acces la acestea pentru a studia cauzele accidentului folosind un program special de calculator

Reglementările europene aprobate în acest sens prevăd în mod expres că datele colectate nu va include nicio informație personală despre șofer sau a pasagerii din maşină. De exemplu, conversațiile dintre ei sau locația GPS a vehiculului nu vor fi înregistrate.

Așa cum s-a întâmplat deja cu alte echipamente de siguranță și asistență la conducere, este posibil ca EDR-ul va face prețul mașinilor puțin mai mare. Cu toate acestea, această creștere ar putea fi compensată cu o scădere a primelor de asigurare. Acest lucru s-a întâmplat deja în Statele Unite după implementarea EDR în urmă cu câțiva ani, deoarece a fost confirmată o corelație directă cu o îmbunătățire a statisticilor accidentelor.

Cod Rutier Big Brother pe cele mai aglomerate artere, DN1, DN7 şi A2, se montează 600 de camere de supraveghere a traficului

Unele asociații de șoferi nu sunt mulțumite de această decizie și o consideră „un cost suplimentar pentru mașinile noi”.

„Prețul aparatului este de aproximativ o sută de euro. Acest lucru se va reflecta în prețul mașinii și va fi inclus și în asigurare”, a declarat Pierre Chasseray, delegat general al asociației franceze „40 million motorists”, pentru France Info. Mandatul cutiei negre va fi extins la mașinile private și la alte vehicule comerciale second-hand începând cu 2024, scrie brusselstimes.com.

COD RUTIER 2024. Noi reguli de siguranță vor creşte preţurile maşinilor

Al treilea segment important care va influența creșterea prețului automobilelor sunt reglementările în materie de siguranță. Potrivit unui document adoptat de Comisia Europeană în martie 2019, viitoarele mașini vor trebui să întrunească mult mai multe condiții decât cele care se vând în prezent.

Printre acestea se numără: asistența la frânare de urgență cu detectarea vehiculelor și pietonilor, alcoolmetru, sisteme de detectare a oboselii la volan, sisteme de recunoaștere a semnelor de circulație, cruise control adaptativ, sisteme de menținere a benzii, sisteme de monitorizare a unghiului mort, măsurarea presiunii în pneuri și chiar cutii negre.

 

Multe dintre aceste norme sunt implementate de majoritatea mărcilor, dar sub formă de opționale care cresc serios prețul automobilului. Altele au devenit deja obligatorii pentru orice mașină nouă, iar unele vor fi obligatorii chiar de la anul. Cruise controlul trebuie să atragă atenția conducătorului auto, prin sistemul de control al accelerației sau prin alt feedback specific, adecvat și eficace, asupra faptului că limita de viteză este depășită.

Șoferul trebuie să aibă posibilitatea de a deconecta sistemul, dar informațiile privind limita de viteză să fie furnizate în continuare. Sistemele nu vor trebui să limiteze posibilitatea de a depăși viteza setată.

Avertizarea cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto și sistemele de avertizare privind starea avansată de distragere a atenției conducătorului auto vor fi proiectate astfel încât să nu înregistreze și să nu păstreze în continuu niciun alt tip de date decât cele necesare în scopurile pentru care au fost colectate.

Din 2024, automobilele trebuie să permită „facilitarea instalării sistemului antidemaraj cu etilotest”, o interfață standardizată care facilitează montarea acestor sisteme. Mașinile vor trebui echipate în mod obligatoriu cu un sistem fiabil de monitorizare a presiunii în pneuri, capabil, pentru o gamă largă de condiții rutiere și de mediu, să îi atragă atenția conducătorului auto, printr-o avertizare la bordul vehiculului, atunci când are loc o scădere a presiunii în oricare dintre pneuri.

Spynews
Artistul din top 10 YouTube România care renunță la muzică în plină glorie. Ce motive are să nu mai pună mâna pe microfon
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Stațiunea pe care bunicii și părinții noștri o adorau pe vremuri începe să renască din cenușă. Promenada Împărătesei Sissi își va recăpăta strălucirea de altă dată=
Capital.ro
Se plătesc câte 300 de lei. Banii intră imediat pe cardul bancar. Mai ai timp până pe 31 august
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
„Vama Veche” a nordului una dintre cele mai ieftine variante la litoralul românesc. Este un paradis acvifaunistic
Spynews
Ema Oprișan de la Insula Iubirii închide gurile celor care îl critică pe soțul ei, Răzvan Kovacs! Ce relație are bărbatul cu fiul ei: „Îl iubește necondiționat”
Spynews
Cine sunt câștigătorii de la Mireasa, sezonul 9. Au primit marele premiu în valoare de 40.000 de euro
Evz.ro
TikTok ne spionează
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Nu e banc! Cât costă, acum, un spray cu piper împotriva urșilor după tragedia din Jepii Mici 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a scăpat imaginile pe net
kanald.ro
De la 1 ianuarie 2026 intră în vigoare Ro-Proprietatea: Ministrul Finanțelor ”Prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților.”
Capital.ro
Toți românii care au cont la bancă vor fi anunțați. Băncile din România sunt obligate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
stirilekanald.ro
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia
substantial.ro
Recomandări pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii în perioada de caniculă
MediaFlux
UCRAINA vrea să BOMBARDEZE RUSIA! Răsturnare de situație în RĂZBOI