Cod Rutier 2025. Ce se întâmplă dacă un agent de la poliția rutieră îți cere actele la control, ești obligat să i le prezinți? Dar dacă această solicitare vine din partea unui polițist local?
În conformitate cu prevederile Codului Rutier din 2025, șoferii au obligația de a prezenta, la cererea unui agent de la Poliția Rutieră aflat în exercițiul funcției, următoarele documente: actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al vehiculului și polița RCA (fie în format fizic, fie digital). Refuzul de a prezenta aceste documente este considerat contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.215 lei și 1.620 lei. De asemenea, aceeași sancțiune se aplică și în cazul în care unul dintre documentele necesare nu este deținut de șofer în momentul controlului, scrie ProMotor.
Citeşte şi: Permisul de conducere se schimbă. Cine trebuie să depună cerere începând din iulie
Pe de altă parte, polițistul local are dreptul să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispozițiile legale sau există indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală, de exemplu, în cazul constatării unei contravenții, cum ar fi o parcare neregulamentară. Totuşi, polițistul local nu are voie să solicite permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare al unui vehicul, decât în anumite situații specifice, cum ar fi verificarea masei maxime admise sau accesul pe sectoare de drum restricționate. În mod uzual, agentul local poate cere doar actul de identitate al conducătorului auto. Dacă solicită alte documente, șoferul are dreptul să refuze, să ceară legitimarea polițistului local și, dacă dorește, să solicite intervenția unui echipaj de la Poliția Rutieră.
Totuşi, articolul 39, alineatul (1) din OUG 195/2002 stipulează că, la solicitarea Poliției Rutiere sau a Poliției Locale, proprietarul sau deținătorul unui vehicul este obligat să comunice datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat autovehiculul. Dacă această obligație nu este respectată, se poate aplica o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă o sancțiune de peste 4.000 de lei.
„La solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”, precizează art. 39 (1) din OUG 195/2002.